Članak

Nanić i ostali: Zatvoreno oko i gušenje

2. Oktobra 2017.11:35
Na suđenju bivšim pripadnicima Armije BiH, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je premlaćivan u zatvoru u Bužimu te da najviše pamti policajce Salkića, Vahida i Medicu koji je bio upravnik.

Meho Abdić, koji je putem videolinka dao iskaz iz Chicaga, ispričao je da je kao sedamnaestogodišnjak zarobljen na lokalitetu Latića glavica (općina Velika Kladuša), te je odveden u zatvor Radoč u Bužimu.

„Počela je lomljavina. Iz noći u noć je bio masakr. Nema tuče koja nije ostala u sjećanju. Sjećam se šta su mi Salkić i Vahid napravili. Salkić mi je zatvorio oko, nisam vidio 15 dana, a Vahid me je gušio“, prisjetio se svjedok, opisavši kako mu je policajac Vahid stao čizmom na vrat i u usta sipao vodu.

Kazao je da od policajaca najviše pamti Salkića, Vahida i Medicu za kojeg je rekao da je bio upravnik zatvora. On se također prisjetio trenutka kada su policajci natjerali Safeta Džaferovića i njega da se međusobno udaraju.

„Derviš Panjević je podlegao u zatvoru. Imao je velike rane kad je doveden. Ja sam ga stavio u crnu vreću i odnijeli su ga. Medica nam je dao tu vreću“, posvjedočio je Abdić.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Zajedno s njima optužen je i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. Međutim, prilikom ispitivanja ovog svjedoka bila je prisutna Odbrana optuženog Aleševića, kao i on sam. Alešević je optužen da je 1994. i 1995. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Senad Mahmutović je putem videolinka iz Sjedinjenih Američkih Država posvjedočio da je 24. decembra 1994. zarobljen te odveden u stari hotel u Bužimu.

„U hotelu bužimska policija nas je tukla. Sjećam se Vahida, Salkića i upravnika zatvora Medicu… Morao sam potrbuške leći na sto sa podignutim rukama i palicama su nas udarali dok nismo pali na sto. Salkić i Vahid su tukli palicama, čizmama. Svime što su imali na raspolaganju. Tu je bilo deset ili više policajaca“, naveo je svjedok.

Treći svjedok Zuhdija Mašinović, koji je također svjedočio iz Amerike, prisjetio se novembra 1994. kada je sa bratom zarobljen i odveden u Bužimu gdje su ih dočekali Medica i ostali policajci.

„Prvu noć je bio dreš. Tu su bili Medica, Vahid, Salkić, Bapić, Isaković… Ja imam povredu nosa. Salkić me je udario u stomak, pao sam, a Ćoro me je dočekao nogom i pukao mi nos, bio je slomljen. Ćoru su zvali Bapić. Imao je flaster na oku“, opisao je Mašinović.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija