Članak

Baotić: Počelo obnovljeno suđenje

26. Septembra 2017.13:59
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je obnovljeno suđenje bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mati Baotiću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području Orašja.

U junu ove godine Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i odredilo održavanje ponovljenog suđenja Baotiću. Istodobno su odbačene žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane na osuđujući dio presude, zbog čega je Baotić osuđen na deset godina zatvora.

Baotić je proglašen krivim da je, kao komandir drugog odjela Vojne policije HVO-a, silovao Mariju Tunde-Benković te zaštićene svjedokinje S-4 i S-5, kao i da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali (općina Orašje) i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

Baotić je bio oslobođen optužbi da je nanosio tešku fizičku i psihičku bol, maltretirao i premlaćivao veći broj civila 1992. godine. Za ovaj dio presude Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva BiH.

Iznoseći uvodnu riječ, tužilac Milanko Kajganić je naveo da ostaje kod optužnice te navoda žalbe.

“Predlažem da se reprodukuju iskazi oštećenih svjedoka koji se odnose na oslobađajući dio prvostepene presude”, kazao je Kajganić, te dodao da nema potrebe čitati optužnicu jer nije došlo do izmjena.

Advokatica Irena Pehar je predložila da se oštećeni svjedoci ponovno saslušaju.

“Nemamo prijedloga za saslušanje novih svjedoka. Odbrana će imati prijedlog uvođenja materijalne dokumentacije koja se odnosi na imovinsko stanje optuženog”, pojasnila je Pehar.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH, te se danas reprodukovao iskaz svjedoka Pere Božića, koji je u prvostepenom postupku svjedočio u martu 2016. godine.

Naredno ročište je zakazano za 3. oktobar, kada će se preslušati snimci iskaza ostalih svjedoka, te eventualno iznijeti završne riječi Tužilaštva i Odbrane.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija