Članak

Akeljić i ostali: Vojna policija nije mogla narediti

25. Septembra 2017.13:34
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Vitezu, svjedok Odbrane je kazao da je nakon aprila 1993. dio Vojne policije bio smješten u objektu “Crna kuća” u Kruščici, gdje je bilo nekoliko zatvorenika, ali nije znao ko je bio nadležan da ih stavi u pritvor ili pusti na slobodu.

Jasmin Ganić, nekadašnji pomoćnik načelnika štaba 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da je brigada u svom sastavu imala Vojnu policiju, koja je, između ostalog, bila odgovorna za vojno-bezbjednosne poslove.

“Privođenje dezertera, uspostavljanje javnog reda i mira, ali i odlazak na prvu liniju – to su bili zadaci koje je obavljala Vojna policija”, pojasnio je svjedok, te dodao da je komandir voda Vojne policije bio Bešo Ahmed.

Dajući iskaz u korist Mineta Akeljića i Šabana Huskića, Ganić je kazao i da je dio Vojne policije bio smješten u objektu “Crna kuća” u Kruščici, a poznato mu je da je u tom objektu bilo par zatvorenika.

“Vidio sam ih jedne prilike kada su kopali kanale za hidrocentralu koja se tu gradila. Osim zatvorenika, kopali su i pripadnici Civilne zaštite, tako da nisam primijetio da su bili odvojeni od drugih ljudi. Jedino po čemu su se razlikovali bilo je to što su bili obučeni u bijela pekarska odijela. Nisam nikada čuo da su vođeni na prve linije i kopanje rovoa”, izjavio je svjedok.

Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović su optuženi da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da je jednom ulazio u “Crnu kuću”, ali da nije silazio u prostoriju gdje su bili zarobljenici, te da se ne sjeća ko je tada bio “dežurni”, odnosno ko ga je primio u objekat.

“U ‘Crnoj kući’ nije postojala osoba koja je komandovala. Bio je ‘dežurni’, ali tu funkciju nije obavljala samo jedna osoba, već su se mijenjali”, pojasnio je Ganić.

Dodao je i da mu nije poznato ko je bila osoba koja je određivala ko će da ide u pritvor, ili da bude pušten na slobodu.

“Po vojnim pravilima, niko iz Vojne policije tako nešto nije mogao da naredi. Komanda je imala tu ulogu, Vojna policija ne”, rekao je Ganić.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.

Dragana Erjavec