Članak

Akeljić i ostali: Oficir bezbjednosti dijelio zadatke

11. Septembra 2017.14:32
Svjedoci Odbrane na suđenju za ratni zločin počinjen u Vitezu tvrde da nisu vidjeli niti čuli da je iko od pritvorenika u “Crnoj kući” fizički maltretiran.

Sedin Livnjak, bivši pripadnik 325. brdske brigade Armije BiH, kazao je da je na liniji u mjestu Zabrđe oko 20 dana čuvao dva hrvatska zarobljenika, koje je dovela “krajiška vojska” i svakodnevno jednog od njih tukla.

“Taj Goran je svaki dan dobijao batine. Vidio sam, jer je moj zadatak bio da čuvam te zarobljenike. Nakon 20 dana Goran nam je pobjegao. Nas trojica, koji smo čuvali zarobljenike, bili smo kažnjeni i zatvoreni u ‘Crnu kuću’ u Kruščici”, rekao je Livnjak.

Prema njemu, u “Crnoj kući” bilo je pritvorenika, ali nije vidio niti čuo da su maltretirani.

Svjedoku nije poznato ko je komandovao policijom u “Crnoj kući”, a ni na liniji na Zabrđu nikada nije vidio Akeljića ili Haskića.

Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović su optuženi da su od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Vahid Đelilović je kazao da je kao vojni policajac boravio u “Crnoj kući” do kraja jula 1993., gdje nije postojao komandir već “dežurni” koji je dobijao zadatke od oficira bezbjednosti.

“Po pravilu svako od nas je u jednom periodu bio ‘dežurni’. Istina je da je Minet bio najduže na tom mjestu jer je bio teško ranjen, pa nije mogao na teren, ali nije on bio taj koji je dijelio zadatke. To je bila uloga oficira bezbjednosti”, naveo je svjedok.

Svjedok je pojasnio da je oficir bezbjednosti zaštićeni svjedok na ovom suđenju.

Đelilović je kazao da je u “Crnoj kući” bilo pritvorenika, ali nikada niko nije fizički maltretiran od vojnih policajaca.

“Udaranja nije bilo. Naročito ne palicama. Mi nismo imali pištolje, niti smo imali bilo kakave palice. Pravilo je bilo da ukoliko se ide van zone odgovornosti, tad dobiješ pištolj”, rekao je Đelilović.

Za optuženog Đelilovića, svjedok je kazao da u julu 1993. nije bio u “Crnoj kući” jer je otišao posjetiti porodicu.

Nakon predočavanja izjave iz istrage u kojoj je naveo tri puta da je Akeljić bio komandir, svjedok je ustvrdio da to nikada nije rekao i da je “izvučeno iz konteksta”.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar.

 

Dragana Erjavec