Članak

Pažin i ostali: Prihvat izbjeglica

7. Septembra 2017.16:23
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je na suđenju za zločine na području Stoca da je optuženi Mile Pažin 1992. godine bio pomoćnik komandanta Civilne zaštite.

Asim Šetka, bivši komandir voda Civilne zaštite sela Prenj kod Stoca, kazao je da je 1992. radio na prihvatanju izbjeglica i njihove imovine.

“Smjestili smo ih u kuće domaćeg stanovništva”, naveo je Šetka.

Prema svjedoku, Ibro Mahmutović je bio komandant Civilne zaštite općine Stolac, a njegov zamjenik je bio optuženi Pažin, koji je povremeno dolazio u Prenj.

Mahumutović je, kako je kazao svjedok, uhapšen u aprilu 1993., a Šetka pretpostavlja da ga je mijenjao Pažin.

Svjedok je rekao da se krio da i njega Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ne bi uhapsilo. Dodao je da je početkom juna 1993. s grupom ljudi, rođaka i prijatelja prešao u Blagaj na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Ispričao je da su mu roditelji na područje Blagaja prešli u augustu 1993. godine, te su mu pričali da su odvedeni u Osnovnu školu u Crnićima, zatim u logor odakle su prebačeni za Blagaj.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je potvrdio da je Pažin bio korektan i da nije pokazivao netrpeljivosti.

Suđenje će se nastaviti 5. oktobra.

 

Albina Sorguč