Članak

Milunić i ostali: Vještačenja zrna i čahura iz Tomašice

25. Augusta 2017.15:51
Na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, vještak balističke struke je kazao da određeni broj spornih zrna pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica mogao je poticati od metaka kalašnjikova, puškomitraljeza i poluautomatske puške, a koje je koristila JNA (Jugoslovenska narodna armija).

Vještak Tužilaštva BiH Bruno Franjić je pojasnio da su mu na vještačenje dostavljene čahure i zrna pronađeni prilikom obdukcije više od 60 tijela ekshumiranih iz Tomašice. On je istakao da “svi tragovi nisu bili podobni za vještačenje”, jer se na temelju njih nije mogla utvrditi marka, ni tip oružja.

Govoreći, između ostalog, o spornim čahurama iz dva tijela, vještak je kazao da potiču od istog oružja, kao i da čahure pronađene u grobnici potiču iz sedam različitih oružja.

Za određeni broj spornih zrna, dijelova zrna i košuljica, Franjić je naveo da mogu poticati od metka kalašnjikova, puškomitraljeza i poluautomatske puške.

On je potvrdio da sporna zrna mogu prouzrokovati smrt, kao i da su oružja koja je spominjao bila u korištenju JNA.

U unakrsnom ispitivanju Franjić je naveo da se nije izjašnjavao o udaljenosti sa koje je izvršeno ispaljivanje metka, te naglasio da to niko ne može utvrditi.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 15. septembra.

 

Lamija Grebo