Članak

Josipović i ostali: Razdvajanje muškaraca u Potočarima

22. Augusta 2017.12:29
Čitanjem iskaza zaštićenog svjedoka M-6 pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje za genocid počinjen u Srebrenici.

U iskazu datom u oktobru 2007. godine, M-6 je istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao kako se nekoliko dana krio u “cinkari”, odakle je vidio razdvajanje muškaraca od strane srpskih vojnika.

“Danima sam bio u ‘cinkari’ bez hrane i vode. Tu sam vidio Mejru, koju sam zamolio da mi donese vodu. Otišla je, ali se ubrzo vratila jer se prepala kada je kod Budaka vidjela redove mrtvih, zaklanih tijela. Vidio sam razdvajanje muškaraca, ali nikoga od njih nisam poznavao”, rekao je M-6 u svom iskazu, koji je pročitao tužilac Ibro Bulić.

On je u iskazu dalje ispričao kako je kasnije uspio kamionom izaći iz Srebrenice, odakle je otišao u Kladanj. Iskaz svjedoka M-6 je pročitan jer je on u međuvremenu preminuo.

Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić su optuženi za učešće u genocidu nad Bošnjacima iz Srebrenice jer su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Državnog tužilaštva da se pročita iskaz svjedoka Srbislava Davidovića sačinjen u februaru 1998. godine pred istražiteljima Tribunala u Haagu.

Odbrane su se protivile ovom iskazu, jer u vrijeme saslušanja Davidović nije znao da li se nalazi u svojstvu svjedoka ili će kasnije možda biti optužen, a isti svjedok saslušan je i u Tužilaštvu BiH 2012. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. august.

Admir Muslimović