Članak

Po treći put propala nabavka sigurnih golova u Sarajevu

26. Jula 2017.11:42
Nabavka sigurnih golova za dječija igrališta u Kantonu Sarajevo poništena je po treći put, a odmah zatim raspisana i četvrta, s ponovljenim greškama iz prve tri zbog kojih su svi ovi tenderi poništeni.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokušava nabaviti golove od novembra prošle godine. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je o projektu kupovine golova Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u deset kantona vrijednom 750.000 konvertibilnih maraka (KM).

U većini kantona nikada nisu kupljeni golovi jer je entitetsko ministarstvo pogrešno napisalo naziv američkog standarda za sigurne golove. Greška nikada nije ispravljena, i ponovljena je u četvrtom pozivu ministarstva u Sarajevu.

Federalna ministrica Elvira Dilberović kaže kako je za grešku u nazivu standarda saznala nakon novinskog teksta.

“Za tu grešku smo prvi put saznali iz medija”, navodi Dilberović i objašnjava da je grešku napravila službenica Ministarstva.

Prema njenim riječima, to što je službenica pogriješila u nekom slovu, za to mora i odgovarati. Ministrica tvrdi da je “to riješila sa službenicom”.

Dilberović napominje da su koristili sigurnosne standarde koji su u Srbiji traženi kada su nabavljani golovi, što je ona saznala od bivšeg ministra obrazovanja Srđana Verbića.

“On je nama rekao da su oni nabavili te sigurnosne golove i da su to najprovjereniji i najmoderniji golovi”, kaže Dilberović, objašnjavajući da se nekim firmama ti standardi ne sviđaju, ali da nju to ne zanima jer se radi o borbi između firmi.

“Sad što se nekome na tržištu ne sviđa i ne odgovara nekim proizvođačima, koji bi rado da uvale golove koji su jako loši, i sutra bi bilo ‘federalna ministrica dala loše golove i nekome nešto bilo’”, kaže Dilberović i dodaje da je bilo pokušaja favorizacije firmi još prije raspisivanja poziva.

“Dok još nisu bili raspisani tenderi, nama su pojedini kantoni dostavljali, bez tenderske dokumentacije, firme za koje su htjeli da ih mi pustimo da prođu, koje nisu ispunjavale uslove”, kaže Dilberović.

Kupovina golova pokrenuta je nakon smrti dječaka Saliha Pačariza na školskom igralištu u Sarajevu krajem 2015. godine.

Vlada Federacije je u martu 2016. izdvojila novac za sigurne golove, a ministrica obrazovanja Elvira Dilberović je zatim s kantonalnim ministrima potpisala ugovore o korištenju novca u kojima se od njih traži da ispoštuju sigurnosne standarde. U cijelom procesu niko od uposlenika ministarstva, deset kantonalnih ministara i federalne ministrice, nije primijetio da je jedan od standarda napisan pogrešno, o čemu je BIRN BiH pisao ranije.

Državni Ured za razmatranje žalbi potvrdio je svojom odlukom kako Federalno ministarstvo obrazovanja prisiljava kantone da krše Zakon o javnim nabavkama, kojim je dozvoljeno traženje samo evropskih, ali ne i američkih standarda. Slično mišljenje dala je i Agencija za javne nabavke u julu 2016. godine.

Uprkos tome, Federalno ministarstvo nastavilo je insistirati na američkom standardu, pogrešno napisanom.

“Šta ćemo kada su ugovori potpisani, to je dio koji je službenica pogriješila”, kaže Dilberović.

Zbog takvog insistiranja, u Sarajevu je sredinom juna 2017. godine poništen treći po redu tender za nabavku sigurnih golova.

Na tender su se prijavile tri kompanije, ali nijedna od njih nije ispunjavala uslove za dobijanje posla, piše u odluci o poništenju tendera. Sagovornici BIRN-a BiH potvrdili su da je uslove nemoguće ispuniti jer je ime američkog standarda napisano pogrešno – “ATSM” umjesto “ASTM” – i ne posjeduje ga niti jedna firma na svijetu.

Ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Elvir Kazazović upoznat je sa ovom činjenicom, ali je – sa istim greškama u nazivu standarda – pokrenuo četvrti po redu tender za kupovinu golova kojem je rok 14. august.

Kazazović za BIRN BiH ističe da mora poštovati uputstva Federalnog ministarstva i da ne smije mijenjati uslove tendera.

“Ne mogu ja da me kasnije optuže da sam promijenio uslove konkursa i da nekog favorizujem”, kaže Kazazović.

On pojašnjava da su u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke saznali da su se u Tuzli i Mostaru prijavile firme koje ispunjavaju uslove sigurnih golova.

“Rekli su nam iz Federalnog ministarstva da postoje firme u BiH koje imaju tu licencu. Nama se još nije nijedna prijavila”, kaže Kazazović i dodaje da će pokušati još jedanput da kupe golove i da će ukoliko ne uspiju, novac vratiti.

“Mi ćemo vidjeti ili vratiti pare, pa nek nam oni sugerišu da ne može tako. Uglavnom, oni nas još uvijek ubjeđuju da može”, kaže Kazazović.

Dilberović tvrdi da niko u Federalnom ministarstvu nije rekao da postoje firme koje imaju tražene standarde, ali da takve firme očito postoje jer su tenderi uspješno završeni u nekoliko kantona.

Ministrica je navela primjer u Mostaru, gdje su golovi nabavljeni od tuzlanske kompanije “Autotehna”. BIRN je pisao kako je ova kompanija u prijavi na tender naznačila da posjeduje certifikat s pogrešnim nazivom, dok je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanskog kantona navelo da ova firma posjeduje certifikat sa ispravnim nazivom.

Elvira Dilberović napominje kako joj ti detalji nisu poznati jer niti jedan od kantona još uvijek nije poslao izvještaj Federalnom ministarstvu.

“Mi smo četiri-pet puta slali urgencije svim kantonima da dostave izvještaje, to je tako s kantonima”, kaže Dilberović.

Rok za prijavu firmi na četvrti tender u Kantonu Sarajevu ističe nešto više od mjesec dana prije druge godišnjice smrti dječaka Saliha Pačariza na školskom igralištu.

Semir Mujkić