Istraživanje

Godine nezakonitosti u zimskom održavanju cesta u Visokom

5. Februara 2019.10:20
Visoko godinama ima problem sa zimskim održavanjem cesta.

Bivši načelnik ove općine osuđen je za zloupotrebu položaja tokom dodjele tendera, a u drugom slučaju Sud je odbio optužnicu protiv njega jer je u međuvremenu ovo krivično djelo postalo prekršaj. Na većinu tendera za održavanje cesta bude najmanje po jedna žalba, a procesi se razvlače mjesecima.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dokumentovala je postojanje ovog problema od barem 2005. godine.

U decembru 2017. bivši načelnik Općine Visoko Munib Alibegović osuđen je na godinu dana uslovno zbog zloupotrebe položaja u 2009. godini.

Vlasnik kompanije “Atlas-D” Jasmin Dlakić godinama je upozoravao na neregularnosti u tenderima.

“Da je on odmah 2010. godine osuđen, drugačije bi to bilo, a on je osuđen tek u decembru 2017. godine”, kaže Dlakić.

U obrazloženju presude stoji da je Alibegović nakon neuspjelog tendera za zimsko održavanje lokalnih puteva u Visokom, kako bi izbjegao drugi tender, posao dodijelio Javnom komunalnom preduzeću (JKP) “Gradska groblja” iako ova firma tehnički nije mogla da obavlja te poslove, niti je registrovana za to, pa je kao podizvođača angažovala firmu “Ado-Trans” iz Visokog.

U razgovoru za BIRN BiH, Asmir Hodžić, tadašnji direktor JKP-a “Gradska groblja”, kaže da su firmu “Ado-Trans” angažovali na osnovu raspisanog tendera i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Ako mi ne ispunjavamo neku od pobrojanih komunalnih djelatnosti, kao javno preduzeće dužni smo da raspišemo tender. Nama je dat neki posao, evo iz zimske službe, mi nemamo dovoljno mehanizacije i mi na osnovu toga raspisujemo tender”, kaže Hodžić.

Munib Alibegović nije želio govoriti za BIRN BiH.

 

Obilje krivičnih prijava

Alibegović je bio načelnik Općine Visoko u dva mandata, od 2004. do 2012. godine. Drugi mandat je osigurao sa do tada najvećim povjerenjem glasača u općini Visoko.

U intervjuu za portal Visoko.co.ba, mjesec dana prije nego je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) 26. novembra 2015. podiglo optužnicu protiv njega zbog prekoračenja službene ovlasti, Alibegović je izjavio da nikada nije zloupotrijebio položaj, a pogotovo ne radi ostvarivanja materijalne koristi.

“Krivičnih prijava je bilo i anonimnih i potpisanih, i u vrijeme mandata i kasnije, ali, hvala Bogu, nije bilo elemenata odgovornosti za podizanje optužnica, bez obzira na razne prijetnje i pritiske kojima su bili izloženi i službenici Općine i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona”, kazao je Alibegović.

U augustu 2009. godine, na tenderu za zimsko održavanje lokalnih cesta u Visokom, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma “Mušinbegović”, nakon čega je “Atlas-D” uložio više žalbi, koje je Ured za razmatranje žalbi usvojio. U februaru 2010. godine “Atlas-D” je podnio krivičnu prijavu protiv Alibegovića i još tri osobe.

Dlakić kaže kako nakon više žalbi i odluka Ureda za razmatranje žalbi koje je Općina Visoko ignorisala, nije želio ulagati nove žalbe.

“Ja više nisam imao snage za žalbe pa sam podnio krivičnu prijavu. Svake godine sam ja imao pozitivno rješenje. Ured je u ponovnom postupku naložio da se ponovi postupak, a on (Munib Alibegović, op.a.) poništi postupak”, kaže Dlakić.

Bivši direktor JKP-a “Gradska groblja” Asmir Hodžić problem vidi drugačije uprkos presudi protiv Alibegovića.

“Ja ne branim ovog čovjeka. (…) Ovo je personalni problem između Dlakića i Alibegovića”, kaže Hodžić.

Naredna sezona zimskog održavanja puteva između 2010. i 2011. godine završila je s još jednom krivičnom prijavom koju je firma “Atlas-D” podnijela protiv Alibegovića jer je bez provedenog tendera posao dao preduzeću “Gradska groblja”, i protiv Hodžića jer je pristao na zaključenje ugovora iako je znao da nije proveden postupak javne nabavke i da njegovo preduzeće nije registrovano za obavljanje ove vrste poslova, navodi se u prijavi u koju je BIRN BiH imao uvid.

“To i jeste jedan problem javnih preduzeća kad je u pitanju održavanje iz bilo kojeg segmenta, od zelenih površina do saobraćajnica u ljetnom i zimskom periodu. (…) Postavlja se pitanje (…) raspisuju li se tu tenderi. Zato je formirano javno preduzeće da pruža određene komunalne usluge i po Zakonu o privrednim društvima, treba da ispunjava tehničko-tehnološke uvjete ili bilo koju od pobrojanih komunalnih djelatnosti”, kaže Hodžić.

Jasmin Dlakić. Izvor: BIRN BiH

Odbijanje Tužilaštva da istraži navode

Iz Tužilaštva su u julu 2011. odgovorili da neće provoditi istragu po drugoj krivičnoj prijavi protiv Alibegovića i Hodžića jer je Agencija za javne nabavke BiH dala mišljenje da se ne krši Zakon o javnim nabavkama kada se “ugovoreni radovi dodjeljuju preduzećima koja su u vlasništvu javnih organa”.

Dlakićeva kompanija “Atlas-D” je podnijela više pritužbi na rad Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i postupajućeg tužioca. Nakon dodatne istrage, Tužilaštvo je ponovo u novembru 2014. obustavilo istragu. U aprilu 2015. godine, nakon nove žalbe, Federalno tužilaštvo ocijenilo je da je “pritužba dopuštena i utemeljena te da postupak treba vratiti u fazu istrage”.

Krajem maja 2015. godine, Kantonalno tužilaštvo je usvojilo pritužbu i opozvalo odluku o obustavi istrage te naredilo postupajućem tužiocu da ponovo pokrene istragu protiv Alibegovića.

Nakon više od dvije godine, u decembru 2017., Tužilaštvo ponovno obustavlja istragu jer “nije došlo do dokaza koji bi ukazivali na drugačiju odluku u odnosu na naredbu o obustavi istrage iz novembra 2014. godine”. Firma “Atlas-D” je ponovno podnijela pritužbu pa je Tužilaštvo ZDK-a u aprilu 2018. donijelo odluku o ponovnom pokretanju istrage, navodi se u dokumentima u koje je BIRN BiH imao uvid.

Već krajem mjeseca, Tužilaštvo je protiv Alibegovića podiglo optužnicu zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja. Alibegoviću je, u slučaju da bude proglašen krivim, prijetio odlazak u zatvor jer bi time prekršio uslovnu kaznu na koju je ranije bio osuđen.

Općinski sud u Visokom je krajem juna 2018. godine donio rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice protiv Alibegovića jer “djelo opisano u optužnici nije krivično djelo, već prekršaj”.
Općinski sud u Visokom je na žalbu Tužilaštva kazao kako je “Tužilaštvo imalo sasvim dovoljno vremena od (…) kada su počinjene radnje, da poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se djelo koje se stavlja osumnjičenom na teret procesuiralo (…)”.

U vrijeme tendera 2010. godine Zakon o javnim nabavkama je izbjegavanje raspisivanja otvorenog postupka tretirao kao krivično djelo. U međuvremenu je 2014. godine, dok su pravosudne institucije ZDK-a razmatrale treba li istraživati ovaj slučaj, donesen novi Zakon o javnim nabavkama, kojim izbjegavanje otvorenog postupka više nije krivično djelo, nego prekršaj.

“U suštini, sva ova priča se svodi na to da oni (Kantonalno tužilaštvo, op.a.) neće da vode krivični postupak”, kaže Dlakić i objašnjava da je krivičnu prijavu podnio 2010. godine, a da tužilac godinama nije podizao optužnicu.

“Podigao je optužnicu kada je došlo do promjene zakona, u kome je utvrđeno da to više nije krivično djelo, nego prekršaj”, kaže Dlakić.

Visoko. Izvor: BIRN BiH

Isplata 180.000 KM zbog sporog postupanja

Sporost pravosudnih institucija odigrala je ključnu ulogu u još jednoj sezoni zimskog održavanja cesta. Krajem oktobra 2006. godine firma “Atlas-D” izabrana je za pobjednika tendera za zimsko održavanje visočkih lokalnih puteva, ali ugovor s Općinom Visoko nikada nije potpisan zbog žalbi firmi “Garo Company” i “Mušinbegović”.

Dlakićeva firma je, nakon niza molbi za potpisivanje ugovora, odlučila tužiti Općinu i taj je sudski spor završen u decembru 2010. godine u korist firme “Atlas-D”. Općina Visoko je presudom Kantonalnog suda u Zenici morala firmi “Atlas-D” platiti naknadu štete zbog izmakle dobiti u vrijednosti od 108.000 KM i kamate.

Dvije godine poslije, kada je novac već odavno bio isplaćen, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hecegovine (FBiH) je djelimično uvažio zahtjev za reviziju presude u korist Općine Visoko pa je cijeli slučaj završio na odlučivanju u Ustavnom sudu BiH.

Dlakić smatra da Vrhovni sud FBiH nije smio razmatrati visinu odštetnog zahtjeva, ali da se Sud bavio samo time. On je Ustavnom sudu priložio i presudu u slučaju firme “Terex inženjering” iz Bijeljine, koji je bio, kako smatra Dlakić, identičan njegovom.

“Njihova apelacija je uvažena, a naša odbijena. Isti sud po istom pitanju donosi dvije različite presude”, kaže Dlakić za BIRN BiH.

Kako je od izricanja presude proteklo nekoliko godina, firma “Atlas-D” je morala Općini Visoko s nagomilanim kamatama vratiti oko 180.000 KM.

“Mene je sporost sistema koštala. Da je sve urađeno na vrijeme, ja ne bih morao da platim toliko kamata”, kaže Dlakić.

Općina Visoko je morala ovoj firmi isplatiti 44.000 KM i za sezonu 2005./2006. godine. Početkom novembra 2005. “Atlas-D” je proglašen najboljim ponuđačem na tenderu za održavanje lokalnih puteva. Općina je nakon žalbe firme “Mušinbegović” promijenila odluku i dodijelila tender ovoj firmi.

Uslijedio je niz prigovora firme “Atlas-D”, da bi u konačnici Federalno ministarstvo finansija donijelo rješenje po kojem se Općina obavezuje da dodijeli posao toj firmi. Početkom januara 2006. godine Općina Visoko je ispoštovala rješenje Ministarstva. Firmi “Atlas-D” je također morala, nakon presude Kantonalnog suda u Zenici, isplatiti novac za period kada je firma “Mušinbegović” održavala puteve.

Dodatnih 8.000 KM Općina Visoko je morala platiti firmi “Atlas-D” jer je zbog žalbi ove i firme “Mušinbegović” zaključenje ugovora kasnilo 13 dana u odnosu na početak zimske sezone 2008. godine.

“Ugovor je zaključen 28. novembra 2008. i mi smo im dali ponudu od 15. novembra, što je početak zimske sezone. Oni nisu htjeli da nam priznaju ovih 13 dana i rekli su da je to greška. Tako da sam ih ja onda morao tužiti”, kazao je Dlakić, koji je pravosnažnu presudu dobio u maju 2012. godine.

Visoko. Izvor: Opština Visoko

Novi načelnik – ista praksa

Dodjeljivanje ugovora za zimsko održavanje bez provođenja tendera i kasno raspisivanje tendera ponovilo se i s dolaskom Amre Babić 2012. na načelničku poziciju, pokazuju dokumenti za zimsko održavanje ulica i trotoara iz 2015. godine u koje je BIRN BiH imao uvid.

Za zimsku sezonu 2015./2016. godine Općina Visoko je provela tender za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva, ali ne i za zimsko održavanje gradskih ulica i trotoara. Dlakić je od Općine tražio objašnjenje zašto ovaj tender nije proveden. Od Općine je dobio informaciju da je ugovor već potpisan s Javnim komunalnim preduzećem (JKP) “Visoko”.

Dlakićeva firma tražila je da se ugovor iz maja 2015. godine poništi u žalbi Uredu za razmatranje žalbi, čiji je mostarski ured donio rješenje da Općina nije dužna da raspisuje tender da bi posao dodijelila javnom preduzeću koje je osnovano 1989. godine.

Ured se pozvao na Zakon o komunalnim poslovima, a u Zakonu o javnim nabavkama je pronašao izuzeće “do otvaranja relevantnog tržišta za konkurenciju” i, uprkos stavu Agencije za javne nabavke da se za zimsko čišćenje gradskih ulica mora raspisati tender, odbacio sve prigovore kompanije “Atlas-D”.

Dlakićeva firma tužila je Ured za razmatranje žalbi BiH i dobila presudu u svoju korist. Sud BiH je odluku Ureda nazvao nepravilnom i nezakonitom.

Tročlano Sudsko vijeće objasnilo je da Ured nije ispitao da li na tržištu postoji konkurencija, odnosno više firmi koje mogu čistiti ulice od snijega, niti je uvažio mišljenje Agencije za javne nabavke i kantonalni Zakon o komunalnim djelatnostima stavio iznad državnog Zakona o javnim nabavkama.

Ured je nakon presude morao promijeniti svoju odluku i poništiti odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, ali je konačnu odluku o potpisanom ugovoru ostavio Općini Visoko.

Za sezonu 2016./2017. tender za održavanje puteva pokrenut je u junu kako bi bio na vrijeme završen. Ponude su pristigle u julu, ali je odluka o izboru donesena tek u drugoj polovini oktobra. Posao je dobio konzorcij “Atlas-D” i “Citar produkt”.

Na tu odluku uskoro se žalila kompanija “Mušinbegović gradnja”. Naveli su kako pobjednički konzorcij ne ispunjava kriterije prethodnih poslova i da ponuda koju su poslali nije ispravno popunjena. Ured za razmatranje žalbi je prihvatio dio žalbe koja se odnosi na izostanak dovoljnog broja ranijih sličnih poslova. Potom je Općina Visoko donijela odluku o diskvalifikaciji konzorcija i izboru firme “Mušinbegović gradnja” 12. decembra 2016. godine.

“Atlas-D” se žalio na odluku 26. decembra. U međuvremenu je Općina Visoko potpisala ugovor s kakanjskom firmom “Trgošped” za interventno djelovanje.

Ured za razmatranje žalbi nije prihvatio žalbu kompanije “Atlas-D” u dijelu koji se odnosio na njihovu kvalifikovanost za ovaj tender, ali jeste u dijelu koji se odnosi na činjenicu da “Mušinbegović gradnja” nema registrovanu djelatnost koja se traži u ovom tenderu. Na osnovu te dvije odluke Ureda, Općina je na kraju posao dodijelila JKP-u “Visoko” u februaru 2017. godine.

“Atlas-D” se žalio i na tu odluku, koju je u aprilu Ured dijelom odbio, ali je prihvatio dio žalbe ove firme jer je Općina Visoko zakasnila da odobri uvid u ponudu firme “Visoko” pa je Ured poništio odluku da se posao dodijeli ovoj firmi, a Općina Visoko je nakon toga, tek u maju, poništila cijeli tender.

Visoko. Izvor: Opština Visoko

Paralelni postupci za održavanje

Od prvog radnog dana 2016. godine Općina je vodila paralelnu nabavku zimskog održavanja cesta. Iako je već imala potpisan ugovor za interventno djelovanje, kako je navela na svojoj stranici, Općina je u ponedjeljak, 4. januara 2016. godine, pokrenula pregovarački postupak bez objave obavještenja za identično održavanje cesta, kao i u otvorenom postupku, gdje su u toku bile žalbe ponuđača.

Ured za razmatranje žalbi je odbio prigovor firme “Atlas-D” da se u isto vrijeme ne mogu provoditi dva različita postupka za istu nabavku. U svom izjašnjenju o ovoj žalbi Općina je optužila “Atlas-D” da namjerno odugovlači provođenje otvorenog postupka tako što je podnio žalbu na koju nije platio sudsku taksu. Ured se složio s tim navodom i zaključio da je “odugovlačenju ovog postupka doprinio i sam žalitelj”.

Nekoliko dana nakon odluke Ureda, Agencija za javne nabavke je dala suprotno mišljenje jer “takvo postupanje nije predviđeno zakonom i može dovesti do niza komplikacija i nemogućnosti okončanja bilo kojeg od pokrenuta dva postupka”. Agencija je objasnila da se može desiti da se moraju potpisati dva ugovora za istu nabavku. Slično mišljenje imao je i Sud BiH, koji je u septembru 2017. godine donio presudu u korist firme “Atlas-D”. Potom je Ured promijenio svoje rješenje, a Općina je u novembru 2017. poništila pregovarački postupak.

U sezoni 2017./2018. tender za zimsko održavanje cesta raspisan je tek 31. oktobra 2017. godine. Iako je, po ovom tenderu, već 15. novembra trebalo početi održavati ulice, rok za podnošenje prijava bio je do 17. novembra 2017. godine. Proći će puna godina dana do završetka ovog tendera, kada je već vrijeme za tender za narednu zimu.

Odgovor Općine na brojne žalbe na ovaj tender, ne samo firme “Atlas-D” nego i drugih ponuđača, učinit će da u protekloj zimi Općina Visoko nije imala tenderom izabranu firmu za čišćenje snijega, prema podacima portala javnih nabavki. Općina nakon svakog novog rješenja Ureda u korist firme “Atlas-D” pronalazi nove razloge da tu kompaniju izbaci iz tendera.

Ured za razmatranje žalbi je već u svom rješenju na drugu žalbu koju je podnio “Atlas-D” utvrdio da je Općina Visoko, kao ugovorni organ, počinila “niz povreda postupka”, počev od narušavanja osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama jer se “prema ponuđačima ponašala nejednako i diskriminirajuće”. Ured je usvojio ukupno pet žalbi kompanije “Atlas-D” na ovaj tender vrijedan gotovo 200.000 KM. Posljednja žalba usvojena je u maju 2018. godine, više od dva mjeseca nakon što je istekao period zimskog održavanja cesta.

Općina Visoko je, prema zvaničnim podacima portala javnih nabavki, ugovor za jedan od četiri LOT-a, odnosno dijela tendera, s firmom “Atlas-D” potpisala tek 5. oktobra 2018. godine.
Dlakić je protiv načelnice Amre Babić u martu 2018. godine podnio krivičnu prijavu. Iz Kantonalnog tužilaštva ZDK-a su za BIRN BiH potvrdili da je donesena odluka o neprovođenju istrage jer ne postoji krivično djelo.

Zimsko održavanje gradskih ulica ove godine je spojeno s ljetnim održavanjem ulica i taj je tender proveden po planu i završen u augustu, kada je posao od 248.000 KM dodijeljen JKP-u “Visoko”, jedinom ponuđaču na tenderu.

U planu nabavki Općine Visoko za 2018. predviđeno je da postupak za održavanje lokalnih cesta, čija je vrijednost veća od 110.000 KM, počne u maju i završi već u julu. Prema informacijama portala javnih nabavki, taj tender nikada nije ni pokrenut.

Sredinom decembra 2018. godine Općina je na svojoj stranici objavila da, uz JKP “Visoko”, ulice održavaju firme “Mušinbegović gradnja” i “Atlas-D”, ali nije pružila više informacija kako i kada su ti ugovori potpisani i da li je provedena javna nabavka za njih.

Općina nije odgovorila na upit BIRN-a BiH kako su ove nabavke provedene. Na portalu javnih nabavki objavljeno je obavještenje o izboru ovih kompanija s rokom završetka održavanja u martu 2018. godine.

Dlakić je za BIRN BiH potvrdio kako ovosezonsko zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva firme provode prema ugovoru po prošlogodišnjem tenderu jer je tenderska procedura trajala godinu dana.

Ajla Gežo