Članak

Đojić: “Htjeli silovati, ali nije se desilo”

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku, svjedok Odbrane je kazao da optuženi Jozo Đojić nije bio u stanu kada je u ljeto 1992. godine seksualno zlostavljana oštećena M.

L.

Anto Golubović, koji je dao iskaz putem videolinka iz Županijskog suda u Zagrebu, rekao je da je u julu 1992. godine bio vojni policajac u 102. odžačkoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema njegovim riječima, porodicu Đojić poznaje, a posebno Tomu, za kojeg smatra da je bio konfliktna osoba. Svjedok je za optuženog Jozu Đojića izjavio da je bio solidna i povučena osoba, i da je radio kao konobar.

Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a Odžak, stavlja se na teret da je u julu 1992. na području općine Odžak s drugima silovao žensku osobu, prijeteći joj da će u slučaju otpora zaklati njenog šestomjesečnog sina.

“Jozu nisam viđao u toku rata, a Tomu jesam. Kako sam bio policajac, uvijek je pravio problema kada se vrati s linije… Osobu M.L. poznajem jako dobro. Poznajem je od tog slučaja, kada se taj čin desio. S gospođom M.L. bio sam malo bliži prijatelj”, posvjedočio je.

Golubović se prisjetio događaja iz ljeta 1992. godine, u zgradi “Hanka”, smještenoj prekoputa Osnovne škole u Odžaku. Ispričao je da je taj dan čuo vrisku i galamu, te je pretrčao i došao u stan na prvom spratu.

Naveo je da je upotrebom sile otvorio vrata, a u stanu je zatekao M.L. i Tomu Đojića, kojeg je odgurnuo od oštećene. Opisao je da je u hodniku bila njena sestra, potpuno gola, a u sobi je zatekao osobu s prezimenom Barukčić, koja je ležala na šogorici oštećene M.L.

Prema njegovim riječima, Tomu Đojića i Barukčića je izbacio iz stana, a žene je odveo u Osnovnu školu.

“Uzeo sam izjavu od žena. M.L. je rekla da je Tomo Đojić nije uopšte silovao jer je bio pijan, isto to je izjavila i njena šogorica. Htjeli su silovati, ali to se nije desilo. Jozo Đojić nije bio tu uopšte”, kazao je Golubović.

Posvjedočio je da je, uz odobrenje svog zapovjednika, žene sklonio u jednu od napuštenih kuća u gradu.

Suđenje se nastavlja 8. augusta, kada će Odbrana uložiti materijalne dokaze.

Emina Dizdarević Tahmiščija