Članak

Neziroviću povećana kazna zatvora za zločine u Derventi

4. Jula 2017.12:51
Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i povećao kaznu zatvora Almazu Neziroviću na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Prvostepenom presudom Nezirović je osuđen na dvije godine zatvora, kada je proglašen krivim po 22 tačke optužnice, po kojima je od kraja aprila do kraja juna 1992. nečovječno postupao prema 22 civila srpske nacionalnosti koja su bila zatvorena u logoru “Rabić”.

“Tužilaštvo BiH zadovoljno je uvaženom žalbom u predmetu protiv optuženog za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Neziroviću je u izrečenu kaznu uračunat ekstradicijski pritvor od jula 2012. do jula 2015. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i mjesec dana pritvora koji mu je bio određen kada je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Procesuiranje je realizovano nakon što je Državno tužilaštvo ostvarilo saradnju s partnerskim institucijama u SAD-u, što je dovelo do lociranja i identificiranja Nezirovića te njegovog izručenja iz te zemlje.

Admir Muslimović