Članak

Savinović: Hrabra i pozitivna osoba

Na suđenju za zločine u Mostaru, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Saša Savinović u ljeto 1993. godine bio pozitivna i hrabra osoba, te da nikada nije čuo da je nekome uradio nešto loše.

Miljenko Kvesić je rekao da je od proljeća ili ljeta 1993. bio pripadnik Antiterorističke grupe “Benko Penavić” Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Kako je rekao, optuženog Sašu Savinovića poznavao je odranije, iz Četvrte bojne HVO-a.

“Bili smo zajedno u Antiterorističkoj grupi. Imali smo zelenu uniformu… Sašu su zvali ‘Lujka’ jer je volio brza auta voziti. Bio je hrabar, mlad, pozitivna osoba. Ponos i dika za pojedine. Sa Sašom sam u Antiterorističkoj grupi bio do septembra 1993., kada sam ranjen”, prisjetio se svjedok.

Ispričao je da mu nije poznato je li se pucalo na civile koji su prelazili sa zapadnog u istočni dio Mostara, kao i da nikada nije čuo za ubistvo porodice Kajtaz i Nade Frenjo. Dodao je također da nije čuo da je Savinović nekome nešto loše uradio.

Savinović je optužen da je od maja do kraja 1993. godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” HVO, učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Vadimir Rajić je tokom ratnih sukoba u Mostaru bio snimatelj i fotograf u Četvrtoj bojnoj HVO-a. Prisjetio se kada je početkom ljeta 1993. fotografisao Savinovića na liniji.

“Fotografisao sam Sašu. Morao sam snimiti liniju i on je išao sa mnom. Proveo me je kroz cijelu liniju od Franjevačkog samostana do Šantićeve ulice. Njega sam od ranije poznavao, iz grada. Znao sam ga po nadimku ‘Lujka’. Nosio je zelenu uniformu”, pojasnio je svjedok.

Svjedoku je pokazana fotografija na kojoj je optuženi i za koju je potvrdio da je on sačinio, ali je kazao da datum koji stoji iza fotografije – 10. septembar 1993. – nije tačan.

“Znam da je početak ljeta, jer sam tada nosio kameru i fotoaparat. Poslije toga taj dio grada nisam radio… Za ubistvo porodice Kajtaz i Nade Frenjo nisam čuo. Prije godinu dana sam za taj slučaj čuo”, rekao je on.

Suđenje će se nastaviti 14. jula.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija