Članak

Mujčinović i ostali: Izricanje presude 21. jula

16. Juna 2017.12:26
Nakon što su Državno tužilaštvo i Odbrane okončali iznošenje završnih riječi, Sud BiH je za 21. juli zakazao izricanje presude sedmorici optuženih za zločine počinjene 1992.

i 1993. godine na području Kladnja.

Na ovom ročištu Odbrana Osmana Gogića zatražila je donošenje oslobađajuće presude.

“Optužba nije van razumne sumnje dakazala da je Gogić počinio radnje iz dvije tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret. Konačni i jedini prijedlog jeste da usljed nedostatka dokaza bude oslobođen”, rekao je Fahrija Karkin, branilac optuženog Gogića.

Gogića, bivšeg vojnog policajca, Tužilaštvo BiH tereti za zlostavljanje Miloša i Velimira Čelića u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kladanj.

Karkin je istaknuo da je Odbrana izvela konkretne, usaglašene, jače i čvrstije dokaze u odnosu na ono što je Optužba tvrdila.

Branilac je iskaz Miloša Čelića ocijenio nesigurnim i promjenjivim, dodavši da su iskazi drugih svjedoka Optužbe “rekla-kazala”. Naglasio je da je o zlostavljanju Velimira Čelića svjedočila njegova sestra, koja je govorila samo o onome što su joj ispričali brat i muž.

Gogiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Nedžadom Hodžićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO).

Izricanje presude zakazano je za 21. juli.

Albina Sorguč