Članak

Hodžić: Opet utvrđeno da nije sposoban za suđenje

Tim vještaka utvrdio je da je Nedžad Hodžić, optužen za ratni zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), nesposoban da učestvuje u postupku te da postoji tendencija pogoršavanja njegovog zdravstvenog stanja.

Neuropsihijatar Danilo Mihajlović je naveo da je optuženi Nedžad Hodžić proveo dva dana u Univerzitetskoj bolnici Foča na medicinskom ispitivanju.

On je rekao da je uporedio prethodne nalaze sa novourađenim te je zaključio da je došlo do pogoršanja Hodžićevog zdravstvenog stanja.

“Optuženi nije procesno sposoban jer ne može aktivno učestvovati u krivičnom postupku. Ne može shvatiti težinu djela za koje se tereti. Ta će se nesposobnost s vremenom povećavati”, pojasnio je Mihajlović.

Kako je rekao, ne vjeruje da će doći do poboljšanja Hodžićevog zdravstvenog stanja.

Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen je za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.

Na upit Sudskog vijeća da li je Hodžić uračunjiv, neuropsihijatar je odgovorio da optuženi nije sposoban da upravlja svojim postupcima.

Medicinska psihologinja Aleksandra Salamadić je također došla do zaključka da je Hodžić nesposoban. Napomenula je da optuženi može u sudnici biti samo fizički, odnosno pasivno prisustvovati.

Dodatnim nalazima i testovima, kako je pojasnila, isključila je mogućnost da Hodžić simulira, istaknuvši da je došlo do moždane atrofije i učestalih epileptičkih napada.

Tužilac Vladimir Simović je kazao da, u odnosu na ovaj nalaz vještaka, “ne vidi koji prijedlog može dati”. “Nisu ispunjeni uslovi da se postupak prekine”, dodao je on.

Odbrana je ostala kod ranijih prijedloga, te smatra da su ispunjeni uslovi za obustavu predmeta.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

U oktobru prošle godine, sudski vještaci su utvrdili da je Hodžić trajno nesposoban za suđenje. Tužilac Simović je tad rekao da tim vještaka nije odgovorio na dileme koje su bile u postupku i da ne vidi elemente na osnovu kojih su vještaci iznijeli zaključak, te je zatražio novo vještačenje.

Odbrana Hodžića je tada navela da je njihov branjenik vještačen najmanje deset puta u ovom i drugom predmetu. Međutim, Sudsko vijeće je naložilo novo vještačenje.

U odvojenom predmetu, Hodžić je osuđen na 12 godina zatvora i nalazi se na izdržavanju kazne.

Emina Dizdarević Tahmiščija