Članak

Vozač nosio ugovore na potpis

13. Juna 2017.14:13
Na suđenju za zloupotrebe u “Unsko-sanskim šumama”, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je kazala da je vozač iz firme nekada nosio ugovore s prerađivačima na potpis.

Medina Halkić, referentica protokola “Unsko-sanskih šuma”, rekla je da su sva pošta, fakture i ugovori s drvoprerađivačima upisivani u knjigu protokola, ali da je nekada bilo i telefonskih upita.

“Znala je nazvati žena Mirzada Melića da vidi je su li stigle fakture. Od naših uposlenika znao je vozač Hajrudin Pehlivanović doći da provjeri jesu li stigle fakture i ugovori. Potom bi uzeo ugovore i rekao da će ih on lično odnijeti i vratiti potpisane. Praksa je bila da se ugovori šalju upravama, a onda ih oni dalje prosljeđuju privrednim subjektima”, ispičala je Halkić.

Na pitanje da li je postojala interna knjiga gdje se vodila evidencija takvih slučajeva, Halkić je rekla da to ne postoji, ali da je Pehlivanović vraćao potpisane ugovore.

Halkić je rekla i da optuženi Muslimović nikada od nje nije tražio da uradi nešto nezakonito.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 maraka i zahtijevali dodatnih 76.500.

Na ovom ročištu su saslušane i bivše izvršne direktorice u “Unsko-sanskih šuma” Mevlida Pozderac i Emira Ćehajić.

Pozderac je rekla da je na ovoj funkciji bila do 2011. godine, a naslijedila ju je Ćehajić koja je na mjestu izvršne direktorice bila do 2015. godine.

Svjedokinje su opisale organizaciju “Unsko-sanskih šuma” i kazale da nisu upoznate s bilo kakvim nezakonitim radnjama ili favoriziranju nekih firmi.

“Ugovoreni rok za plaćanje faktura bio je 30 dana. U većini slučajeva nastojali smo platiti sve od 15. do 25. u mjesecu. Možda jeste bilo situacija da smo nekom i ranije jer i mene su lično znali zvati vlasnici firmi kad nemaju sredstava, a moraju platiti porez na dodatnu vrijednost da probam ubrzati, jer to su naši partneri dugi niz godina. Moguće je, kažem, da je bilo takvih slučajeva, ali rijetko”, kazala je Ćehajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli kada bi Kantonalno tužilaštvo trebalo završiti s dokaznim postupkom.

 

Dženita Džubur