Članak

Muminović i ostali: Saznanja o silovanju

13. Juna 2017.12:21
Tri svjedoka Državnog tužilaštva kazala su na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu kako su čuli da je svjedokinja “A” silovana u ratu.

Željko Karahasanović je izjavio kako mu je za silovanje svjedokinje “A” rekla njegova i majka zaštićene svjedokinje ikada je imao deset ili 11 godina.

“Pominjalo se ime Samir Kešmer, ali ne znam u kojem kontekstu…”, kazao je svjedok, dodavši da je i svjedokinja “A” spomenula da je silovana.

Karahasanović je pojasnio da su svi u naselju pričali o tome što se dogodilo “A” i da se sjeća da je ona to prijavljivala.

Tužilaštvo BiH je optužilo Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Amela Memić je navela da se družila sa svjedokinjom “A”.

“Čula sam od njene majke da su je ‘balije’ silovale i da će otići u Republiku Srpsku”, rekla je Memić. Istakla je da joj je svjedokinja “A” nakon rata kazala da je silovana, ali da nije rekla ko je to uradio.

Treći svjedok Dragan Gluhović je naveo da mu je “A” ispričala da je silovana, te da misli da se to desilo 1993. godine. Naglasio je da je ona tada poznavala i spomenula osobe koje su je silovale, ali se on ne može sjetiti o kome se radi.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Gluhović je kazao da se nije intenzivno družio s “A”, te se nije mogao sjetiti pod kojim okolnostima mu je ovo ispričala.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je negirao da je vidio povrede na “A” koje bi ukazivale na silovanje, rekavši da mu nije poznato da li je tražila medicinsku pomoć, niti da je ovaj događaj prijavila policiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli.

Lamija Grebo