Članak

Načelnik Banovića kupio novi “Passat” od 70.000 maraka

7. Juna 2017.13:23
Načelnik Banovića Midhat Husić kupio je luksuzni “Passat” vrijedan gotovo 70.000 maraka, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u kompaniji koja je pobijedila na tenderu.

Načelnik Banovića Midhat Husić kupio je luksuzni “Passat” vrijedan gotovo 70.000 maraka, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u kompaniji koja je pobijedila na tenderu.

Kako je BIRN BiH ranije pisao, tender je bio napisan tako da je uslove ispunjavao samo “Volkswagen Passat B8” s luksuznom dodatnom opremom.

Isporučeni “Passat” ima pogon na četiri točka, senzor za otkrivanje umora kod vozača, navigaciju s detaljnom kartom Evrope, top komforna sjedala od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem i masažerom, i bežični internet.

Tenderska dokumentacija je do u detalje pratila kataloške specifikacije “Passata”, što je zabranjeno Zakonom o javnim nabavkama. Tražila se trozonska klima s alergenim filterom, kožni volan, ekran u boji minimalne dijagonale 6,5 inča, mogućnost povezivanja s “iPhone” uređajima, “ergonomski komforno sjedalo elektro podesivo u 14 pozicija, uključujući masažu na vozačevoj strani”, osvijetljena ogledala u štitnicima za sunce, “obloge sjedala od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem sjedala, i automatsko grijanje mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla”, kao i “USB stick s priključkom za SIM karticu za kreiranje konekcije u vozilu”.

Na tender se prijavila jedino kompanija “Nipex” iz Tuzle, četiri minute prije isteka roka za dostavljanje ponuda.

Načelnik Husić nije ranije želio komentarisati ovu nabavku. Na pozive nakon što je vozilo kupljeno, nije odgovarao.

Podaci Kantonalne privredne komore Tuzla pokazuju da nešto više od 5.000 zaposlenih u Banovićima ima prosječnu platu od 836 konvertibilnih maraka. Broj nezaposlenih, prema zvaničnim podacima na stranici Općine, veći je od 4.000.

U drugoj instituciji na nivou BiH, gdje se ukupna nezaposlenost broji u stotinama hiljada ljudi, tender za nabavku auta o kome je pisao BIRN BiH otkazan je.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog vozila, a jedan od uslova bio je da auto ima pripremu za montažu dječije sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće.

Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za “Škodu Superb”.

Predsjedništvo je tražilo auto isključivo s aluminijskim felgama “stratos”, što odgovara ponudi opreme “style” za “Škodu Superb”, kao i radio “bolero”, što je naziv radija koji “Škoda” nudi za modele “Superb” i “Octavia”.

Još jedna od stavki koje su neočekivano bile uslov za kupovinu službenog auta jeste “‘isofix’ priprema za dječija sjedala nazad”.

Nakon upita BIRN-a BiH, Predsjedništvo je 20. aprila izmijenilo tendersku dokumentaciju.

Na tender Predsjedništva također se prijavila samo jedna kompanija, za koju je tenderska komisija ocijenila da ne ispunjava navedene uslove, pa je cijela nabavka poništena.

Predsjedništvo BiH ima 34 službena vozila i 14 vozača, prema posljednjim dostupnim podacima. Troškovi upotrebe i održavanja auta godišnje iznose oko 350.000 maraka. Članovi Predsjedništva, šefovi njihovih ureda, glavni sekretar i dva zamjenika glavnog sekretara imaju pravo na korištenje auta 24 sata dnevno.

U toku 2017. godine ova institucija planira potrošiti 200.000 maraka na nabavku novih auta.

Semir Mujkić