Članak

Marjanović i ostali: Optuženi tvrdi da nije pucao

7. Juna 2017.16:58
U nastavku svjedočenja u vlastitu korist, optuženi Saša Gavranović je negirao da je pucao na planini Borje (općina Teslić) u ljeto 1992. godine kada je ubijeno 28 civila.

“Ja nisam pucao”, rekao je optuženi Gavranović treći dan svjedočenja o dešavanjima na Borju, pojasnivši da je otišao prije nego što je počela pucnjava.

Na ročištu, 27. aprila, Gavranović je kazao da je Dragan Marjanović postrojavao vojne policajce i da su “na kraju”  stajali Dario Slavuljica, Vitomir Dević i on lično. Tu su bili, naveo je, i Ranko Momić i Zoran Šljuka, ali ne zna kako su oni postrojeni. Istakao je da je dijeljena pištoljska municija i da je njemu ispao pištolj u blato. Napomenuo je i da je vidio kada je izvedeno 12 civila iz kamiona.

On je kazao da se uplašio za život i krenuo prema vozilima. Dok je dolazio do vozila, naglasio je, čuo je pucnjavu i vidio plamen, ali se iza krivine nije moglo vidjeti ko puca.

Gavranović je optužen s Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje. Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

S njima je bio optužen i Dario Slavuljica, kojeg je Sud BiH, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio na osam godina zatvora.

Na današnjem ročištu, Gavranović je kazao da je počeo sumnjati kada je kamion stao na Borju i kada je vidio da put ne vodi nigdje. Negirao je da je imao amblem s natpisom “Miće”, kao i da je vidio nekoga drugog da ga ima.

Na predočenu izjavu iz 2014. godine, prema kojoj je tvrdio da se ime “Miće” počelo zloubotrebljavati i da su neki policajci nosili takve ambleme, optuženi je rekao da se “Miće” spominju i u oktobru 1992. godine.

Optuženi Gavranović je negirao da je prošao obuku “Crvenih beretki”, kao i da je iko od Vojne policije iz Doboja obučavan na Borju.

Na pitanje da li je nakon dešavanja na Borju saslušavan, optuženi je odgovorio da “nije saslušavanje ako nekoga skinu u gaće, polome ga i kažu da prizna”. Pojasnio je da je “to bilo u hotelu ‘Kardial’ gdje su bili u gaćama”.

Suđenje će se nastaviti 6. jula, kada će Gavranovića unakrsno ispitati Odbrana Marjanovića.

Lamija Grebo