Suđenje

Josipović i ostali: Svjedoku nuđeno da prekopava masovnu grobnicu

6. Juna 2017.12:48
Na suđenju za genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako mu je godinu kasnije Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovne grobnice u Milićima.


Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok M-16 je pojasnio da je Višković tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske (RS), dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima.

“Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve obezbjeđivati civilna policija”, kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedočio je na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi da su učestvovali u počinjenju genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice tako što su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Zaštićeni svjedok je izjavio da je 12. jula 1995. čuo za pad Srebrenice. Nakon toga, kako je rekao, iz Milića je otišao u Novu Kasabu, u posjetu sestri.

“Na stadionu u Novoj Kasabi vidio sam muslimanske zarobljenike. Stalno su pristizali, a policija ih je na megafon pozivala da se predaju. Bilo ih je oko 1.000 muškaraca”, kazao je svjedok.

On je potvrdio da je tu vidio Radomira Pantića kako razgovara s Viškovićem.

“Višković je tražio kamione, autobuse i bagere da zarobljenike deportuje sa stadiona. Potrpali su ih u kamione, autobuse i odvezli prema Milićima i Konjević-Polju. Kasnije sam čuo da su pobijeni u rudniku boksita”, rekao je svjedok.

Pokušavajući osporiti kredibilitet svjedoka, Pantićev advokat Radivoje Lazarević predočio mu je nalaze s dijagnozama psihijatara i psihologa. Svjedok M-16 je kazao da taj nalaz nikada nije vidio, dodavši da je, kao invalid rada, bio na komisiji za procjenu radne sposobnosti.

Aleksandar Lazarević, advokat optuženog  Vasića, tokom unakrsnog ispitivanja pitao je svjedoka da li je ranije od Tužilaštva BiH tražio bilo kakvu korist za svjedočenje. Svjedok je negativno odgovorio.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juni.

Admir Muslimović