Članak

Akeljić i ostali: Zatvorenici bez povreda

5. Juna 2017.13:51
Na suđenju za zločine počinjene u Vitezu, svjedok Odbrane je rekao da nikada nije vidio povrede na zarobljenicima iz “Crne kuće” koji su radili na iskopavanju kanala.

Šećo Muslimović, nekadašnji komandir Civilne zaštite u Kruščici (opština Vitez), kazao je da je zatvorenike iz “Crne kuće” angažovao “po potrebi” i to na poslovima iskopavanja kanala za centralu.

“Ukoliko u radnom vodu nema dovoljno ljudi za kopanje taj dan, ja onda odem u ‘Crnu kuću’, gdje je bila Vojna policija, i tražim par zatvorenika. Uvijek sam se obraćao dežurnom policajcu”, objasnio je Muslimović, koji je iskaz dao u korist Odbrane Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića.

Svjedok je rekao da sa zatvorenicima nije bilo problema, te da na njima nikada nije vidio povrede.

“Ono što sam mogao da vidim jeste da nisu imali povreda niti se bilo ko žalio od njih”, potvrdio je svjedok i dodao da nikada nije ulazio u “Crnu kuću”.

Tužilaštvo BiH tereti Akeljića, Haskića, Senada Bilala, Patkovića i Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica kod Viteza učestvovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, izvodili su iz zatočeničkog objekta “Crna kuća” u Kruščici zatvorenike hrvatske nacionalnosti te ih psihički, fizički i seksualno zlostavljali.

U optužnici stoji i da su zatvorenici, između ostalog, bili prisiljavani da se međusobno tuku, kopaju rovove i, opasani eksplozivom, odvođeni su na prvu liniju, gdje su bili izloženi unakrsnoj vatri.

Mihajlo Andrić, svjedok Odbrane prvooptuženog Akeljića, kazao je da je u ljeto 1993. godine, kao pripadnik Civilne zaštite, rukovodio izgradnjom centrale, te da je Šeći Muslimoviću tražio da mu obezbijedi dovoljan broj radnika.

“Kad nije bilo naših ljudi, Šećo je dovodio zatvorenike iz ‘Crne kuće’. Oni su nam dosta pomagali. Razgovarao sam više puta s njima i niko mi se nije žalio na zlostavljanje, niti sam na njima vidio tragove nasilja. Ja sam tražio i dobijao zdrave i sposobne radnike”, objasnio je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Andrić je rekao da nikada nije ušao u “Crnu kuću”, te da mu nije poznato šta se tamo dešavalo.

Suđenje se nastavlja 21. avgusta.

 

Dragana Erjavec