Članak

Pantić i ostali: Počelo suđenje za zločine u Zaklopači

29. Maja 2017.16:39
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva započelo je suđenje petorici optuženih za učešće u ubistvima bošnjačkih civila u selu Zaklopača (općina Milići).

Tužiteljica Dika Omerović pročitala je optužnicu koja tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača u maju 1992. godine. Kako je rekla tužiteljica, s njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, no u odnosu na njih je razdvojen postupak.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema Tužilaštvu, Radomir Pantić je 16. maja 1992. godine organizovao kolonu vozila te, zajedno s ostalim optuženim, iz Milića otišao u Zaklopaču. Pantić je, kako je navedeno, vozio službeno vozilo SJB-a Milići, a Milošević vozilo na kojem je bilo ispisano “koljači – pokolj”.

Po dolasku u Zaklopaču, kako stoji u optužnici, selo je opkoljeno, nakon čega su optuženi s drugim pripadnicima policije i vojske započeli napad, te učestvovali u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila, među kojima i 11 djece.

“Kad je selo okruženo, civili su ubijani hladnokrvno – ispred kuća, u kućama, u njivama, djeca u igri…”, kazala je Omerović.

Tužiteljica je dodala da su Pantić i Milošević pucali po stanovnicima sela, a Vukotić i Jolović izvodili ljude iz kuća, tjerali ih ispred sebe i pucali po civilima. U optužnici stoji da je Vukotić optužen i za ubistvo Muradifa Hreljića, a Jolović da je pucao za dvjema osobama koje su počele bježati prema šumi.

Jolović i Lošić su optuženi i da su s drugim osobama tukli određene civile, te da su neke postrojili u namjeri da ih strijeljaju, a u čemu su bili spriječeni.

U optužnici je navedeno i da su tijela ekshumirana 1998. u Zaklopači, te 2004. godine iz sekundarne grobnice “Zlatanova krečana”, kao i da su 54 osobe identifikovane.

Tužiteljica Omerović je istakla da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 111 sjedoka, uključujući i 24 zaštićena, pet vještaka, čitanjem iskaza jednog svjedoka, kao i ulaganjem obimne materijalne dokumentacije.

Odbrane nekih optuženih su zadržale pravo da ne iznose uvodnu riječ dok Tužilaštvo ne iznese svoje dokaze.

“Odbrana i optuženi ističu da će na osnovu većine dokaza Tužilaštva na pouzdan način dokazati da optuženi Milošević nije počinio krivično djelo iz optužnice”, rekao je Dragiša Mihajlović, branilac trećeoptuženog Miloševića.

Radomiru Pantiću se u drugom predmetu pred Sudom BiH sudi za genocid u Srebrenici.

Dokazni postupak u ovom predmetu će početi 13. jula.

Lamija Grebo