Članak

Žilić: Završeno izvođenje dokaza Tužilaštva

26. Maja 2017.12:33
Na suđenju Edhemu Žiliću, optuženom za zločine počinjene u Konjicu, Tužilaštvo BiH je ulaganjem materijalnih dokaza završilo s dokaznim postupkom.

Tužiteljica Sanja Jukić uložila je preko 20 dokaza koji su Odbrani sporni te više od 35 nespornih materijalnih dokaza. Na sporne dokaze Odbrana je imala prigovore relevantnosti i zakonitosti, kazavši za neke da se ne odnose na period iz optužnice, niti na optuženog.

Jukić je uložila, između ostalog, dokumente iz aprila 1993. na kojima se, kako je rekla, pokušava dokazati formiranje “Musale”, kao i da će obezbjeđenje vršiti pripadnici bataljona Vojne policije 4. korpusa, kojoj je pripadao i optuženi.

Odbrana je, uz prigovor, istakla kako se nekim dokumentima dokazuje da se radilo o ratnim zarobljenicima i “legitimnom vojnom cilju”.

Uložen je i zapisnik bataljona Vojne policije od 3. maja 1993. o primopredaji, za koji je Jukić napomenula da sadrži popis osoba hrvatske i srpske nacionalnosti s imenima nekih svjedoka koji su dali iskaz pred Sudom BiH.

Ona je uložila i dokumente iz maja 1993. godine kojima se dokazuje da su zarobljenici s područja općine Konjic prebacivani u “Musalu”, o čemu su, kako je pojasnila, govorili neki svjedoci Tužilaštva BiH. Odbrana je naglasila da je iz toga vidljivo da optuženi nije imao nadležnost za premještaj zarobljenika.

Među nespornim dokazima uložene su i službene zabilješke i zapisnici upravnika Edhema Žilića iz 1993. godine, kao i spiskovi zatvorenika s potpisom optuženog.

“Ovim smo iscrpili dokaze Tužilaštva iz optužnice”, kazao je predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija, te dao Odbrani rok za dostavljanje spiska svjedoka s obrazloženjima.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane “Musala” u Konjicu.

Suđenje će se nastaviti 23. juna.

Lamija Grebo