Članak

Suđenje Kovačeviću razdvojeno zbog zdravstvenog stanja

26. Maja 2017.14:15
Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv Mlađena Kovačevića razdvaja od suđenja Bošku Deviću za ratne zločine počinjene u Ključu.

Razlog razdvajanja postupka, kako je saopšteno iz Državnog suda, jeste Kovačevićevo zdravstveno stanje.

Po nalogu Suda BiH, vještak sudske medicine Ibrahim Gavrankapetanović je obavio pregled optuženog, te kazao da je Kovačević nepokretan i nekomunikativan te da s njim nije mogao uspostaviti kontakt.

“Boluje od šećerne bolesti, ne vidi. Slijep je. Apsolutno nesposoban. I da ga donesete u sud, nema koristi”, izjavio je vještak početkom maja ove godine, dodavši da se radi o trajnoj nesposobnosti.

Vještačenje Kovačevića obavio je i vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić, rekavši da se kod optuženog radi o organskom poremećaju ličnosti, te da mu je 24 sata potrebna njega.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, zajedno s Kovačevićem optužen je i Boško Dević. Prema optužnici, Kovačević i Dević su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u progonu i ubistvima bošnjačkog stanovništva koje je prethodno izvedeno iz kuća u mjestima Krasulje i Kamičak.

Dragana Erjavec