Članak

Andabak i ostali: U Livnu nije proveden UZP

17. Maja 2017.12:55
Iznoseći završnu riječ, Odbrana je zatražila od Suda BiH da oslobodi Zdenka Andabaka optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen nad srpskim stanovništvom u Livnu.

Branilac Esad Fejzagić je kazao da je Andabaku, kao i optuženima Muamiru Jašaraviću i Seadu Velagiću, optužnicom Tužilaštva BiH stavljeno na teret učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), kao i progon civilnog srpskog stanovništva zbog nacionalne pripadnosti u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije, za koji su, prema Tužilaštvu, optuženi znali. Za ove navode, Odbrana tvrdi, nema dokaza.

Prema Odbrani, pred Haškim tribunalom je utvrđeno da općina Livno nije uvrštena u područja u kojima je proveden udruženi zločinački poduhvat.

“U pogledu trajanja UZP-a, navodi se period od aprila 1992. do jula 1993., dok se u tačkama koje konkretizuju radnje optuženih ovo vrijeme skraćuje na period od aprila do septembra 1992. U svim tačkama koristi se formulacija ‘tačno neutvrđenog datuma’ (…) što za posljedicu ima otežavanje, pa čak i onemogućavanje Odbrane da dokaže odsustvo optuženih s mjesta dešavanja”, naveo je branilac.

Fejzagić je rekao da nema utemeljenja niti u jednom dokazu da je cilj UZP-a bilo nasilno premještanje Srba iz Livna. Činjenica je, kako je kazao, da jeste većina srpskog življa napustila Livno, ali još u periodu marta i aprila 1992., odnosno prije početka ratnih dejstava.

“Optužnicom se navodi i da je nezakonito zatvoreno 300 civila srpske nacionalnosti (…) ali brojna svjedočenja i, na kraju, materijalni dokazi pokazuju da je ta brojka bila znatno manja”, rekao je Fejzagić, dodavši da je u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu u vrijeme “velike racije” bilo 164 zatvorenih Srba, čiji se broj smanjivao kako se dokazivalo da neki od njih nemaju ilegalno naoružanje.

Prema Odbrani, tokom postupka su izignorisane činjenice da su u aprilu 1992. građani svih nacionalnosti u Livnu pozvani na predaju oružja, te da je policja pronašla spiskove naoružanih pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) prema kojim su, po nalogu Sigurnosno-informativne službe (SIS), civilna i vojna policija vršile pretrese i da je protiv osumnjičenih vođen istražni postupak.

Osvrćući se na komandnu odgovornost optuženog, Odbrana je istakla da Tužilaštvo nije uspjelo utvrditi nijedan tačan naziv vojne formacije kojoj je navodno zapovijedao optuženi, niti tačan naziv dužnosti i obim ovlasti.

“Nikad nije postojala dužnost zapovjednika Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, kako tvrdi Tužilaštvo, pa ni optuženi nije mogao biti postavljen na nepostojeću dužnost. On je u periodu od maja do kraja juna 1992. bio zapovjednik satnije, odnosno čete Vojne policije Livno, a Druga bojna, odnosno bataljon, formirana je tek početkom novembra”, kazao je Fejzagić.

On je dodao da je Andabak na funkciji zapovjednika čete bio samo 24 dana jer je otišao na teren u Bugojno, i da je za to vrijeme samo jedna osoba srpske nacionalnosti bila zatvorena u Livnu – Dejan Laganin.

“Nakon toga, Andabak prelazi na funkciju pomoćnika načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu grupa Sjeverozapadna Hercegovina. (…) Ova dužnost nije imala nikakvih dodirnih tačaka sa zatvorom, privođenjem, ispitivanjem…”, navela je Odbrana.

Andabak je optužen i za mučenje Dejana Laganina, čiji iskaz je Odbrana ocijenila neistinitim, napominjući da također nije potkrijepljen niti jednim drugim dokazima. Drugom tačkom na teret mu je stavljeno zlostavljanje Borka Pažina, za koga je Fejzagić, između ostalog, kazao da je i sam na suđenju priznao da ne poznaje optuženog.

Najteže optuženje, rekao je Fejzagić, jeste tačka u kojoj su Jašarević i Andabak optuženi za učešće u ubistvu “12 ‘ćelavaca’, građevinskih radnika deportovanih iz Hrvatske, i Miluna Bajila zvanog Grof”, a na osnovu iskaza Dejana Laganina.

“Monstruozne neistine koje je svjesno i pod zakletvom iznio Dejan Laganin otkrivene su kada je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je cijelu priču izmislio”, naveo je Fejzagić, dodavši da je s druge strane optuženi iznio potpunu istinu u svom svjedočenju.

Andabak je, kako tvrdi Odbrana, moralan i mnogi su ga zatvorenici iz škole u Livnu pohvalili, stoga je predloženo njegovo oslobađanje. Andabak je kazao da nije neosjetljiv na patnje za koje je čuo u sudnici, ali da se ne osjeća krivim.

“Suosjećam sa žrtvama, ali ja nisam prouzrokovao, niti učestvovao u njihovim patnjama”, rekao je on.

Za 24. maj planirano je da Odbrane Jašarevića i Velagića iznesu završne riječi.

 

 

Džana Brkanić