Članak

Ristanić: Spašeni od strijeljanja

16. Maja 2017.13:11
U nastavku suđenja Đorđu Ristaniću svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su u Brčkom spašeni od strijeljanja u maju 1992. godine, kada su mnoge njihove komšije ubijene.

Svjedok Željko Lozić je kazao da su 4. maja 1992. nepoznati vojnici njega i druge muškarce iz brčanskog naselja Burića Brdo odveli pred policijsku stanicu, a “vojvoda iz Bijeljine” naredio je da idu prema hotelu “Posavina”.

“Čekali smo u predvorju hotela. Došao je Goran Jelisić i krenuo od jednog do drugog. Udario je komšiju s moje desne strane policijskom palicom, a potom palicom uperio u mene. Rekao je: ‘Tebi se neće ništa desiti’, i potom udario čovjeka s moje lijeve strane – razbio je flašu vode od njegovu glavu”, izjavio je svjedok.

Jedan od mještana Burića Brda je po povratku iz toaleta, prema svjedočenju, rekao ostalima da je vidio leševe u dvorištu hotela.

Jelisić, koji je u Haagu osuđen na 40 godina zatvora za zločin počinjen u Brčkom, naredio je komšijama, kako je pojasnio svjedok, da idu na terasu hotela i pjevaju, dok je on morao sjediti na stolici. Naoružana ženska osoba mu je, kako je posvjedočio, kazala da ide ispred hotela na klupu, odakle je uz pomoć poznanika vraćen kući zajedno s još dvojicom komšija.

“Dok smo još bili na klupi ispred hotela, ostale su poveli. Ubrzo su se čuli rafali. Kasnije sam saznao da su svi ubijeni”, rekao je Lozić.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, on je kazao da je uz pomoć propusnice koju je potpisao izvjesni Predrag Bojanić napustio grad.

Drugog svjedoka, Mensura Muharemovića iz naselja Ciganluk, odveli su u hotel vojnici za koje je čuo da su došli iz Bijeljine. “Pustili su me da odem do toaleta i tu sam u nenatkrivenom dijelu hotela vidio četiri ili pet polugolih krvavih tijela”, rekao je on.

Svjedoku je vojnik “Striki iz Bora” pomogao jer mu je djed musliman, na način da ga je odveo u policiju jer je tamo imao komšije koje su ga spasile. Prema svjedoku, njega i još dvojicu spasila su trojica komšija, dok su ostali Hrvati, Romi i Bošnjaci iz naselja Ciganluk i Burića Brdo strijeljani.

“Od 21 koji su odvedeni iz kuća, preživjela su četvorica”, kazao je Muharemović.

Tužilaštvo BiH je optužilo Ristanića da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Suđenje se nastavlja 30. maja.

Džana Brkanić