Članak

Dodatni radovi Nedžada Koldže od 250.000 maraka

16. Maja 2017.11:04
Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo potpisao je najmanje četiri ugovora za dodatne i nepredviđene radove na renoviranju bivšeg Doma pionira “Boško Buha”, čime se vrijednost radova povećala za 250.000 maraka.

Zgrada za aktivnosti djece “Boško Buha” obnavlja se od 2014. godine u tri faze. U sve tri faze posao je dobila ista firma i u sve tri faze su se pojavili dodatni radovi, poput stepenica između spratova, čime su se značajno povećavali troškovi obnove zgrade u naselju Grbavica.

Revizori su još u izvještaju za 2014. godinu zatražili od Opštine Novo Sarajevo da se dosljedno pridržava Zakona o javnim nabavkama, ali je opštinski načelnik Koldžo dva puta nakon upozorenja potpisivao ugovore za dodatne radove.

Dom pionira “Boško Buha” uništen je tokom rata. Nakon reintegracije Grbavice, Opština Novo Sarajevo, čijim Vijećem je tada predsjedavao Nedžad Koldžo, potpisala je ugovor o iznajmljivanju zgrade Bošnjačkoj radio-televiziji International (BRT).

BRT je uložio svoj novac u djelimičnu obnovu zgrade, ali godinama nije plaćao najam Opštini. Kada se dug nagomilao na oko milion maraka, BRT je 2008. godine napravio sporazum sa Opštinom Novo Sarajevo, na čijem čelu je tada već bio Nedžad Koldžo, da vrate zgradu, ali da im se priznaju ulaganja u objekat u zamjenu za dug.

Novac za obnovu Doma se u budžetima planira od 2009. godine, kada je izrada projektne dokumentacije plaćena 45.000 konvertibilnih maraka (KM).

U 2014. godini Opština je pokrenula tender za izbor firme koja će obnavljati Dom “Boško Buha”. U Opštini su procijenili da će prva faza grubih radova koštati 341.000 KM. Na tender se javilo osam firmi, a najpovoljniju ponudu od 265.000 KM dala je firma “Eko Teh” iz Sarajeva. Najskuplja od osam ponuda iznosila je 115.000 KM više od ponude “Eko Teha”.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović vjeruje kako je najskuplja ponuda imala i stvarne cijene radova.

“To je vjerovatno neko pripremio čestitu ponudu, koliko to stvarno košta”, kaže Vukajlović.

Načelnik Koldžo i direktorica “Eko Teha” nisu odgovarali na upite o ovoj temi.

Aneksi krajem godine
Posljednjeg dana 2014. godine Opština Novo Sarajevo potpisala je aneks ugovora sa “Eko Tehom” vrijedan 95.711 KM, navodi se u revizorskom izvještaju za 2014. godinu. Na taj način se vrijednost radova povećala na 360.000 KM. Nedugo zatim, novim ugovorom vrijednost radova sa “Eko Tehom” će postati gotovo ista kao najskuplja od osam ponuda za rekonstrukciju.

U maju 2015. godine potpisan je novi ugovor od 16.700 KM sa “Eko Tehom” za izvođenje dodatnih radova u prvoj fazi rekonstrukcije. Na taj način vrijednost dogovorenih dodatnih radova u prvoj fazi povećana je za 112.000 KM, što je samo 3.000 KM manje od najskuplje dostavljene ponude u početnom tenderu i 42 posto vrijednosti početnog ugovora.

Vukajlović kaže kako se u tenderima suviše često potpisuju aneksi ugovora, posebno kod građevinskih radova.

“Ako su oni predvidjeli neku sumu do koje su poslije aneksirali, to znači da su u budžetu predvidjeli toliko para i išli su da sve te pare potroše”, kaže Vukajlović i objašnjava da kod radova nepredviđena mogu biti klizišta ili pojavljivanje vode, dok je sve ostalo “zloupotreba zakona”.

U svom izvještaju o poslovanju Opštine Novo Sarajevo tokom 2014. godine Ured za reviziju institucija u Federaciji navodi kako su se radovi iz prvog aneksa mogli predvidjeti. Revizori su otkrili da prvobitnim ugovorom nisu planirane stepenice između spratova Doma.

“Provedenom revizijom se ne može potvrditi da radovi definisani aneksom ugovora, s izuzetkom rušenja i ponovne izgradnje nosive konstrukcije u objektu ‘Boško Buha’, predstavljaju nepredviđene okolnosti i da iste nisu bile poznate u trenutku sačinjavanja osnovnog ugovora”, napisali su revizori u svom izvještaju.

U izvještaju o radu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za 2014. godinu navodi se kako je “na samom početku izvođenja radova na rušenju ustanovljeno da projekat nije usklađen sa stvarnim stanjem na terenu”. Iz Zavoda, koji je Opština izabrala za nadzor radova, nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o dodatnim radovima u Domu “Boško Buha”.

Druga faza, isti problemi
U proljeće 2015. godine pokrenuta je druga faza rekonstrukcije, procijenjena na 380.000 KM. Ponuda “Eko Teha” od 377.000 KM, od sedam pristiglih ponuda, ponovo je proglašena najpovoljnijom. U aprilu 2016., gotovo godinu dana od potpisivanja ugovora s “Eko Tehom”, potpisan je novi ugovor za dodatne radove vrijedan 51.000 KM.

Nekoliko sedmica poslije pokrenuta je i treća faza rekonstrukcije. Radovi su procijenjeni na 1.111.111 KM bez poreza na dodanu vrijednost. U pozivu na tender je jasno napisano da treća faza podrazumijeva “izvođenje svih građevinsko-zanatskih radova”.

Na tender se ponovo prijavilo sedam firmi. “Eko Teh” je ponovo dobio posao za 1.040.000 KM s porezom. Novi nepredviđeni radovi javili su se u februaru ove godine kod istog investitora i istog izvođača radova. Novi aneks vrijedan je 87.000 KM.

Sva tri tendera raspisana su putem otvorenog poziva, ali su potom za dodatne radove provođeni pregovarački postupci bez objave, što znači da je pregovarano samo sa “Eko Tehom” o dodatnim radovima i njihovoj cijeni.

Vukajlović objašnjava da se Opština mogla ugovorom osigurati i rizik od nepredviđenih radova u procentu uobičajenom u građevinskim radovima staviti na izvođača radova.

“Nevjerovatno je da ugovorni organ napravi takav ugovor da se ne zaštiti”, kaže Vukajlović.

Načelnik Opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo nije odgovorio na zvanične zahtjeve BIRN-a BiH za razgovor o ovoj temi niti je iz opštinskog odjela za odnose s javnošću odgovoreno na pitanja o aneksima ugovora.

Jasminka Pindžo, direktorica “Eko Teha”, također nije odgovorila na zvanične zahtjeve BIRN-a BiH za razgovor o ovoj temi.

Baš kao i za Dom “Boško Buha”, nepredviđeni radovi su se pojavili i u drugoj fazi rekonstrukcije Centra za zdravo starenje u naselju Velešići, kao i kod popravke krova na Osnovnoj školi Pofalići, adaptaciji poslovnog prostora Opštine u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, te nabavci reflektora za pomoćni teren stadiona “Grbavica”.

Nakon što se završi i četvrta faza obnove, odnosno opremanje zgrade, otvorenje Doma “Boško Buha” očekuje se do kraja 2017. godine, ukoliko nepredviđeni radovi ne produže obnovu.

Semir Mujkić