Članak

Žilić: Ni danas ne zna čime je udaren

12. Maja 2017.11:47
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da je bio zarobljen u “Musali” gdje je skoro svakodnevno dobijao batine od stražara, a upravnik Edhem Žilić ga nije nikad udarao.

Ivo Erenda ispričao je da je u ljeto1993. godine zarobljen u svojoj kući u selu Dusina (opština Fojnica), odakle je zajedno sa ostalim mještanima odveden u Konjic, te zatvoren u jednoj od svlačionica škole “Musala”.

Napomenuo je da je u “Musali” bio zatvoren 118 dana, da je skoro svaki dan premlaćivan, te da ga je najviše tukao stražar Macić.

“Macić je dolazio po nas i kad bi nas vodio u kancelariju upravnika Žilića na ispitivanje. Jednom se sjećam da sam sjedeo preko puta Žilića, a Macić je stajao lijevo od mene. U jednom trenutku tokom ispitivanja Macić me je tako udario da sam istog trenutka pao u nesvijest. Čime, ni danas nisam siguran”, objasnio je svjedok.

Dodao je da je od drugih zatvorenika čuo da ih je Žilić udarao, dok on od njega, kako je rekao, nikada nije dobio batine.

“Ne mogu da kažem ono što nije istina. Istina je da mene Žilić nikada nije udario. Da li je druge udarao ne mogu da potvrdim, jer ja to nisam vidio”, rekao je Erenda.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane “Musala” u Konjicu.

Svjedok Rasim Krzo koji je od ljeta 1993. godine radio u “Musali” kao komandir smjene, pojasnio je da mu je nadređeni bio Žilić, kojem je podnosio izvještaje o događanju u zatvoru.

Krzo se prisjetio da je jedne večeri u “Musalu” došao komandant brigade Midhat Pirkić sa tri vojnika i tražio da ispita grupu zatvorenika.

“Kako upravnik Žilić te večeri nije bio u “Musali”, obavjestio sam ga o Pirkićevom dolasku. Žilić mi je rekao da uradim sve sto traži, ali da o tome napravim izvještaj, što sam ja i učinio. Pirkić je te noći ispitivao tu grupu zatvorenika. Ono što ja mogu da kažem je da sam lično čuo jauke, te da sam kasnije te zatvorenike vidio da su bili modri”, objasnio je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je napomenuo da je izvještaj o premlaćivanju zatvorenika predao Žiliću, te da pretpostavlja da je on nešto povodom toga učinio.

“Šta i da li je nešto učinjeno, to ne znam. Međutim, nakon ovog događaja Pirkića i njegove vojnike više nikada nisam vidio u “Musali”, potvrdio je Krzo.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. maj, kada će Tužilaštvo BiH uložiti materijalne dokaze, čime će završiti dokazni postupak.

Dragana Erjavec