Članak

Pažin i ostali: “Vanljudski uslovi” u školi

11. Maja 2017.16:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Stoca, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako je čula da je optuženi Mile Pažin “pokretač progona”.

Munira Humačkić je rekla da je s mužem i četvero djece živjela u selu Pješivac kod Stoca do progona stanovništva u julu 1993. godine.

Pojasnila je da su 13. jula 1993. došla tri ili četiri naoružana vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se derali na nju i zatim je istjerali iz kuće. Dodala je da su prije ovog događaja hapšeni vojno sposobni muškarci i vođeni u Dretelj, Gabelu i Heliodrom, a njen muž je uhapšen par dana ranije.

Humačkić je navela da je s djecom i drugim stanovništvom “utovarena na kamione” i odvezena na Piletu (općina Stolac), u školu “Branko Šotra”.

“To su bili vanljudski uslovi u toj školi… Da neko može utjerati dijete od dvije-tri godine u onakve uslove – meni to ne može biti ljudski razum”, kazala je svjedokinja.

Govoreći o uslovima u školi, svjedokinja je naglasila da je u njenoj prostoriji bilo razbijeno staklo, te da su bili gladni, žedni i prljavi.

“Čula sam, likove ne znam, da je bio neki Mile Pažin…”, rekla je Humačkić i dodala da je čula da je Pažin bio “pokretač progona”.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Humačkić je kazala da su nakon par dana prebačeni u susjedno selo “u Kaplanove kuće”, gdje su bili bolji uslovi, ali gdje nisu imali “baš slobodu kretanja”. Navela je i da je čula da je ženama skidan nakit.

Ona nije mogla precizirati koliko dana su tu bili prije nego su “istovareni na Buni”. Istakla je da su pješke išli od Bune do Blagaja i da je usput vidjela par pokrivenih mrtvih osoba.

Suđenje će se nastaviti 8. juna.

Lamija Grebo