Članak

Nanić i ostali: Zatražena promjena sudije

Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja za zločine počinjene na području Bužima, zatražena je saglasnost Odbrana za promjenu jednog člana Sudskog vijeća, kao i da se saslušani svjedoci ponovno ne pozivaju.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je obavijestio Odbrane da sutkinja Jasmina Kosović naredne godine odlazi u penziju, a da se trenutno nalazi na bolovanju. Iz tog razloga, kako je pojasnio, Sud ima namjeru da promijeni člana Vijeća.

Kosović će najvjerovatnije mijenjati sutkinja Lejla Konjić. Od Odbrana je također zatraženo da daju saglasnost da se saslušani svjedoci ponovno ne pozivaju.

“Dat je rok od osam dana da se Odbrane izjasne o oba pitanja – promjena člana Vijeća, da bude Lejla Konjić i da se ne saslušavaju ponovo svjedoci”, pojasnio je sudija Samardžić.

Tužiteljica Vedrana Mijović je napomenula da je Tužilaštvo BiH saglasno u vezi s pitanjem ponovnog saslušanja svjedoka.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Naredno suđenje je zakazno za 5. juni.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija