Članak

Akeljić i ostali: Dokazni postupak Odbrane počinje 15. maja

8. Maja 2017.13:02
Na suđenju za ratni zločin počinjen na području Viteza, dokazni postupak Odbrane zakazan je za 15. maj, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Dokazni postupak Odbrane prvooptuženog Mineta Akeljića započet će sa svjedokom koji je ujedno i svjedok Odbrane optuženog Šabana Haskića.

Uz Akeljića i Haskića, Tužilaštvo BiH tereti Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, izvodili su iz zatočeničkog objekta “Crna kuća” u Kruščici zatvorenike hrvatske nacionalnosti te ih psihički, fizički i seksualno zlostavljali.

U optužnici je navedeno i da su zatvorenici, između ostalog, bili prisiljavani da se međusobno tuku, kopaju rovove i, opasani eksplozivom, odvođeni su na prvu liniju, gdje su bili izloženi unakrsnoj vatri.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Dragana Erjavec