Članak

Kovačević i Dević: “Optuženi je mrtvo tijelo”

4. Maja 2017.13:05
Vještaci su utvrdili da je optuženi Mlađen Kovačević trajno nesposoban i da ne može pratiti i učestvovati u suđenju za ratni zločin počinjen u Ključu.

Nakon što se Kovačević nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji, branilac Jovo Pilipović je zatražio vještačenje njegove zdravstvene sposobnosti.

Po nalogu Suda BiH, vještak sudske medicine Ibrahim Gavrankapetanović je obavio pregled optuženog te kazao da je on nepokretan i nekomunikativan. Pojasnio je da s optuženim nije mogao uspostaviti kontakt.

“Boluje od šećerne bolesti, ne vidi. Slijep je. Apsolutno nesposoban. I da ga donesete u sud, nema koristi”, izjavio je vještak, dodavši da se radi o trajnoj nesposobnosti.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Olivere Đurović, vještak je pojasnio da Kovačević ne može biti u sjedećem položaju i da je “mrtvo tijelo”.

Na ovom ročištu je nalaz i mišljenje iznio i vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić, rekavši da se kod optuženog Kovačevića radi o organskom poremećaju ličnosti.

“On nije sposoban da prisustvuje ročištu. On nije raspravno sposoban. To je teško i definitivno propadanje ličnosti. Njemu je 24 sata dnevno potrebna tuđa njega”, pojasnio je Ahmić.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa, zajedno s Kovačevićem optužen je i Boško Dević. Prema optužnici, Kovačević i Dević su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u progonu i ubistvima bošnjačkog stanovništva koje je prethodno izvedeno iz kuća u mjestima Krasulje i Kamičak.

Advokat Pilipović je kazao da nema primjedbi na nalaze vještaka, te je naveo da ostaje kod ranijeg prijedloga da se postupak protiv njegovog branjenika razdvoji, odnosno obustavi.

Tužiteljica Đurović je rekla da Sudu ostavlja na ocjenu prijedlog za razdvajanje postupka.

Odluku o mogućem razdvajanju postupka Sud BiH će donijeti naknadno.

Emina Dizdarević