Članak

Vuković: Silovanja po kućama u Foči

13. Aprila 2017.15:07
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Foči, prva svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da joj je zaštićena svjedokinja A-1 govorila da ju je “silovao Žara Vuković”.

Svjedokinja kojoj je dodijeljen pseudonim A-2 ispričala je da je iz naselja Aladža (općina Foča) sa suprugom i djecom odvedena 8. aprila 1992. godine.

Kako je posvjedočila, u zatočeništvu koje je trajalo do augusta 1992. bila je zatvorena u nekoliko kuća, kao i kod izvjesnog Slobodana Matovića, kod kojeg je bila straža. Među nekoliko stražara, kako je rekla, bio je i Žara Vuković.

Tužilaštvo BiH je optužilo Žarka Vukovića zvanog Žara da je, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, više puta silovao žensku osobu na području Foče. Prema optužnici, neutvrđenog datuma u aprilu ili maju 1992. Vuković je silovao A-1, a isto su uradile i još dvije osobe koje su došle s njim.

Vuković je, prema navodima optužnice, od maja do sredine augusta 1992. dolazio u kuću oštećene i silovao je.

Svjedokinja A-2 je izjavila da je tokom zatočeništva prebačena i kod Zule. Zatražila je da joj optuženi Vuković kaže gdje su ljudi koji su odvedeni a koji se nikad nisu vratili. Pojasnila je da joj je i muž odveden iz Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča i ubijen.

“Nakon što su odvedeni, ja idem od kuće do kuće, pa me vraćaju…”, rekla je ona.

Tokom zatočeništva po kućama, svjedokinja je, kako je kazala, silovana i htjeli su joj dijete zaklati. U maju ili junu, prema njenim riječima, odvedena je u kuću u kojoj je bila A-1, koja je u toj kući silovana.

“A-1 je ostajala s mojom djecom kad su mene odvodili. Na meni je primijetila neke stvari i govorila šta se dešava s njom. Rekla mi je da joj dolazi Žara Vuković i da je siluje. Često je dolazio, čim je ona išla njegovoj majci Jovanki da se žali”, posvjedočila je A-2.

Svjedokinja A-2 je izjavila da ne zna je li Vuković prestao dolaziti nakon što se A-1 žalila njegovoj majci.

Ona je navela da je 12. augusta, zajedno s drugim ženama iz Foče, otišla u Rožaje, a poslije toga u Tursku. Tamo je, prema njenom iskazu, zaštićena svjedokinja A-3 uzimala izjave i podatke od žena koje su silovane.

“Nakon povratka iz Turske srela sam se s A-1 i jesmo se družile. Jedne prilike kaže mi da joj je Žarin brat dolazio i molio je da ga ona ne tuži… Ona je živjela za dan da se suoči i pogleda u oči Vukovića. Meni je žao što nije to doživjela – da kaže istinu i da pita Žaru ono što ima da pita”, rekla je ona.

Suđenje se nastavlja 11. maja, kada će biti saslušana svjedokinja A-3 i prezentiran nalaz i mišljenje vještaka.

Emina Dizdarević Tahmiščija