Članak

Andabak i ostali: Završen dokazni postupak

12. Aprila 2017.16:10
U Sudu BiH završen je dokazni postupak na suđenju za ratni zločin počinjen u Livnu.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 10. maj.

Prije zatvaranja dokaznog postupka, svjedok Odbrane Seada Velagića je rekao da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem ljeta 1992. godine bio na obuci u Ljubuškom.

Zlatan Mikulić je kazao da je bio na obuci za krim-tehniku u organizaciji Uprave Vojne policije.

Odbrana Velagića je Mikuliću, kao i svjedocima Damiru Miškoviću i Stanku Paradžiku, predočavala dvije fotografije bez datuma nastanka te ih ispitivala na okolnosti kada i gdje su sačinjene. Predočavane su i fotografije iz 2017., radi usporedbe lokacije.

Na jednoj fotografiji Mikulić je prepoznao sebe i rekao da se radi o vježbi uviđaja saobraćajne nesreće ispred zgrade gdje je vršena obuka. Paradžik misli da se radi o obuci ispred zgrade tadašnje Uprave Vojne policije u Ljubuškom.

Na istoj fotografiji svjedok Damir Mišković, koji je u ovom predmetu saslušan i kao svjedok Tužilaštva, prepoznao je sebe te Velagića. On je također potvrdio da je se tu radilo o obuci uviđaja saobraćajne nesreće.

Na drugoj fotografiji sva tri svjedoka su prepoznali sebe i Velagića u učionici, u kojoj su, prema Miškoviću i Mikuliću, imali obuku iz krim-tehnike.

“Mi smo pravili ove slike i učili se razvijati filmove”, kazao je Mišković.

On je naveo da je na obuku otišao krajem augusta, te da su na obuci bili sigurno dvije sedmice, a moguće i tri.

Paradžik je rekao da su osobe koje je prepoznao na fotografiji bile iz različitih gradova, te da su “kolege sa strane” koje nisu imale smještaj u Ljubuškom bile smještene u Domu.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je napomenuo da nije sto posto siguran da li su 1992. ili 1993. godine sačinjene predočene fotografije. Nije bio siguran ni kada je bila obuka, ali je naveo da je, “po svemu sudeći, bila 1992. godine”.

Velagiću se, zajedno sa Zdenkom Andabakom i Muamirom Jašarevićem, sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila u periodu od aprila do septembra 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu. Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Kao svjedok saslušan je i optuženi Muamir Jašarević, koji je rekao da ne vidi razlog zašto ga je svjedok nazvao zlikovcem.

Lamija Grebo