Članak

Ninković i ostali: Politički uticaj optuženog

11. Aprila 2017.16:17
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Doboju, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Milan Ninković imao “najveći politički uticaj”.

Svjedok Obren Petrović je kazao da su pripadnici “Crvenih beretki” tokom noći 3. maja 1992. godine zauzeli bitne objekte u Doboju, ali da nije bilo oružanih sukoba. Naveo je da je u čaršiji prije 2. maja bila rezervna policija, koja je imala straže, što je srpsko stanovništvo smatralo provokacijom.

“Ne znam da li je bilo civila u okviru rezervne policije”, rekao je Petrović, kojem je tokom unakrsnog ispitivanja dodijeljen pravni savjetnik.

Petrović, koji je svjedočenje započeo na prošlom ročištu, kazao je da, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), obavljao je i dužnost člana Savjeta za narodnu bezbjednost i bio član Izvršnog odbora Opštine Doboj, ali se ne sjeća kada su održavane sjednice.

Svjedok nije siguran kada je donesena odluka o formiranju srpske Opštine Doboj, a na sugestiju branioca potvrdio je da je to bilo 26. marta 1992.

“Poznato mi je da je Ninković odbio da bude predsjednik Kriznog štaba. Nisu mi poznati razlozi. Ne znam ko je bio član Kriznog štaba, ne mogu se sjetiti. Ne sjećam se je li bilo sjednica prije 3. maja 1992. godine”, rekao je svjedok.

Dodao je da je 2. maja 1992. vidio Ninkovića i ljude iz Kriznog štaba, ali da ne zna da li je bila sjednica. Petrović ne zna ni kada je Krizni štab prestao s radom. Na upit da li je Ninković angažovan u novom tijelu koje je formirano, svjedok je odgovorio da ne zna.

“Smatram da je Ninković imao najveći politički uticaj”, kazao je svjedok.

Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić su optuženi da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore.

Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba Opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Govoreći o policijskom satu, svjedok je rekao da ga on nije uveo, kao i da ne zna da li Krizni štab može predložiti uvođenje policijskog sata a da SJB odluči o tome.

Optuženi Ninković je pokazao svjedoku bjanko-ostavku na mjesto načelnika SJB-a, koja ima njegov potpis ali je bez datuma. Svjedok je pojasnio da mu je dato da to potpiše kako bi bio smijenjen pa je zato bjanko, bez datuma.

Petrović je naveo da se ne može sjetiti da li je u januaru 1993. bila inicijativa Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) da se on vrati na mjesto načelnika SJB-a Doboj, s kojeg je smijenjen 1992. godine.

Ninkovićeva Odbrana je svjedoku predočila zapisnik sa sjednice iz jula 1993. u kojem se traži njegov povratak na mjesto načelnika jer nisu utvrđene okolnosti pod kojima je smijenjen. Petrović je rekao da se toga ne može sjetiti.

Suđenje će se nastaviti 18. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija