Članak

Medić i ostali: Optuženi branio kućni prag

7. Aprila 2017.16:35
Odbrana Ivana Medića negira da je njihov branjenik nekoga ubio ili naredio da neko bude ubijen, da je zatvarao, pljačkao ili fizički maltretirao, odnosno počinio navode iz optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za ratni zločin u Čapljini.

“Časni sude, Ivan Medić je uvijek, pa tako i sada, poricao navode iz optužnice koji mu se stavljaju na teret. Istina je da je bio pripadnik HOS-a braneći svoj kućni prag, ali nikada pripadnik Vojne policije”, naglasila je Emina Hasanović, Medićeva braniteljica.

Prema njenim riječima, Medić je od maja do augusta 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) učestvovao u akcijama.

Uz Medića, Tužilaštvo BiH je optužilo Tonću Rajiča da su od 5. maja do 17. augusta 1992. godine, kao pripadnici HOS-a i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Uvodne riječi braniteljica Hasanović je iznijela pred početak dokaznog postupka Odbrane Medića, istaknuvši da će saslušati tri svjedoka.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je obaviješten od Službe za zaštitu svjedoka da su dva svjedoka pristupila, ali da negoduju kad je riječ o ulasku u sudnicu jer ih niko prije toga nije kontaktirao.

Braniteljica Hasanović je potvrdila da nije imala mogućnosti da sa svjedocima stupi u kontakt.

“Ako svjedoci negoduju, kao što kažete, Odbrana moli Sudsko vijeće da danas ne saslušavamo ove svjedoke, već da ih ponovo pozovemo na sljedeće ročište, do kada ću ja s njima biti u kontaktu”, rekla je braniteljica.

Nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo prijedlog Odbrane, naredno ročište je zakazano za 21. april.

Dragana Erjavec