Članak

Andabak i ostali: Optuženi odlazio u Zagreb

29. Marta 2017.11:54
Ulažući materijalne dokaze na suđenju za zločine počinjene u Livnu, Odbrana Zdenka Andabaka je priložila dokument prema kojem je optuženi određeno vrijeme u ljeto 1992. godine odsustvovao iz Livna.

Odbrana Andabaka je u spis uložila ukupno 25 dokaza, a među njima je bila njegova štedna knjižica iz Zagreba, iz koje je vidljivo da je dva puta u mjesecu julu 1992. odlazio u Hrvatsku.

Andabaku se s Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Andabakova Odbrana je uložila i izvještaj koji je sačinio optuženi, a iz kojeg je vidljivo da je boravio na terenu u Bugojnu u vrijeme počinjenja zločina u Livnu za koje ga optužnica tereti. Priložen je i dokaz da je Andabaka u odsustvu mijenjao dozapovjednik Milijan Brkić.

Tužilac Saša Sarajlić nije imao prigovora na ove dokaze, ali je rekao “da oni ništa ne dokazuju”.

“I ja dobijem gripu pa ne dođem na posao dva-tri dana. Novac je na račun u Zagrebu mogao odnijeti bilo ko”, kazao je Sarajlić.

Među materijalnim dokazima uložena je i Andabakova vojna iskaznica, uvjerenje o nekažnjavanju te rješenja o njegovim imenovanjima.

Odbrana je kao dokaze uložila i izvještaje iz augusta 1992. koji se odnose na “raciju” srpskog stanovništva, a potpisivali su ih Muhamed Ibrahimović i Dragan Konta, tadašnji zapovjednik Vojne policije. U raciji, kako je navedeno, uhapšene su 164 osobe srpske nacionalnosti, a iz krivičnih prijava civilne i vojne policije predatih Tužilaštvu u Livnu vidljivo je da su se sumnjičili za držanje oružja i municije.

Odbrana je u spis uložila potvrde o izuzimanju predmeta i pretresu stana Dejana Laganina sačinjene od civilne i vojne policije u Livnu, kao i nekoliko iskaza svjedoka iz istrage koje je koristila tokom suđenja.

Tužilac Sarajlić se nije žalio na dokaze, ali je rekao da oni “potvrđuju činjenice iz optužnice”.

Andabakova Odbrana ja završila izvođenje dokaza, a na narednom ročištu, 5. aprila, u svoju korist će svjedočiti optuženi Jašarević.

 

Džana Brkanić