Članak

Karagić: Vojnik i djevojka u kući

20. Marta 2017.11:25
Na suđenju Slobodanu Karagiću za zločine počinjene u Doboju, svjedok Odbrane je izjavio da je čuo kako su se u njegovu kuću uselili vojnik i djevojka.

Svjedok Odbrane S.S. je ispričao da je 2. maja 1992. godine sa porodicom izašao iz Doboja. Pojasnio je da tada u njegovoj kući, koju je kupio pred početak rata, nije niko ostao da živi. Kada je otišao iz Doboja, kako je rekao, njegova sestra je obilazila kuću jedno vrijeme, sve dok pred kućom nije vidjela vojnika sa oružjem i djevojku.

“Raspitivao sam se o svojoj kući. Čuo sam da je bilo u redu sve, a kasnije da se uselio neki vojnik i djevojka… Ta djevojka je bila mlađe životne dobi i tada je sestra posljednji put vidjela kuću… Poslije rata sam obilazio kuću. Tada nije bilo ni temelja, sve je srušeno. Nije bilo stvari, sve su odnijeli”, ispričao je S.S.

Dodao je da je od prijatelja saznao da je ta djevojka bila kćerka čovjeka od kojeg je kupio kuću. Prema svjedokovim saznanjima, bivši vlasnik se na početku rata uselio u tu kuću, a kasnije njegova kćerka sa vojnikom.

Slobodan Karagić je optužen da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, zajedno sa “Jorgom” i “Rikijem” zvanim “Zečija usna”, 24. maja, ili približno tog datuma, iz zatvora Spreča izveo nekoliko zatvorenika koji su zatim ubijeni. Karagiću se na teret stavlja i da je učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, kao i silovanje dvije maloljetnice, progon i pljačkanje nesrpskog stanovništva.

Svjedok Ibro Šehić je posvjedočio da je sve vrijeme rata živio u Doboju, te da je bio u radnoj obavezi. Naveo je da je u njegovom komšiluku živio S.S. sa svojom porodicom. Kako je pojasnio, ljudi su se useljavali u kuće koje su bile prazne.

“U kući S.S., koliko znam, nije niko stanovao. U prvim danima sam obilazio. Kasnije sam primijetio bivšeg gazdu kuće koji je prolazio, ali ne znam je li ulazio. Poznavao sam tog čovjeka, imao je pet kćerki. U kući S.S. neku od kćerki nisam viđao. Čuo sam da su se kretale po čaršiji. Kad sam je viđao, mlađa osoba je bila. Bila je prekoputa mene, kod komšije na kafi”, prisjetio se Šehić.

On je dodao da je kasnije čuo kako je ta djevojka hodala u šarenom odijelu sa vojnikom, ali je on nije vidio.

Suđenje se nastavlja 27. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija