Članak

Radaković i Pejić: Na straži sa optuženim

14. Marta 2017.17:15
Prvi svjedoci Odbrane Gorana Pejića su naveli kako su u junu 1992. godine u zaseoku Grbići kod Prijedora držali straže u kojima je učestvovao optuženi Goran Pejić, kao i da je u tom periodu imao zdravstvenih problema.

Svjedoci Goran Zgonjanin, te Milenko i Miljana Grbić su kazali kako su u maju i junu 1992. godine živjeli u Grbićima, gdje je boravio Pejić. Grbići su naveli i da im je optuženi dalji rođak, te da ga poznaju od djetinjstva.

Prema njihovim kazivanjima, nekoliko osoba su držali noćne straže, u kojima su učestvovali Zgonjanin i Milenko Grbić, kao i Pejić. Sva tri svjedoka su naglasila da tokom juna 1992. godine optuženi Pejić nije niti jednu noć napustio stražu.

Pejić je optužen sa Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Milenko Grbić je kazao da su poslije preuzimanja vlasti dobili puške M-48 od strane Teriotrijalne odbrane (TO), te da je prilikom straže bio u grupi sa Goranom Zgonjaninom, a Pejić sa Milanom Zgonjaninom.

“Početkom jula, Goran je dobio poziv da se javi u jedinicu. Kasnije sam saznao da je ušao u haubički divizion. I on odlazi”, rekao je svjedok Grbić, dodavši da je i on dobio poziv polovinom jula, te krenuo na ratište 17. jula s Goranom Zgonjaninom i vidio optuženog. Naveo je da su se sva trojica vratila kući početkom septembra.

U unakrsnom ispitivanju, kazao je da je 1993. ili 1994. godine optuženi bio u Tukovima.

Svjedok Goran Zgonjanin je rekao da je optuženi dobio poziv početkom jula za vojnu vježbu i da je otišao. Zgonjanin je rekao da je sa Milenkom Grbićem mobilisan i otišao je na gradačačko ratište. Dodao je da im se priključio i optuženi, te da su se svi vratili u Grbiće početkom septembra. Potvrdio je i da se optuženi trajno odselio iz Grbića u maju 1993. godine. Zgonjanin je naveo i da poznaje zaštićenog svjedoka S-2, te kazao da nikad nije čuo da je optuženi bio u njegovom društvu, kao ni da se viđao s nekim pripadnicima Interventnog voda policije Prijedor u maju i junu 1992. godine.

Miljana Grbić je rekla da Pejić samo ljude dijeli na dobre i loše.

Sva tri svjedoka su kazala da je u junu 1992. godine optuženi imao zdravstvenih problema, jer ga je ujela pčela. Ovi svjedoci su izjavili i da je optuženi vanbračno dijete, te da mu otac nije Boško Pejić, niti je živio kod njega. Također su istakli da nije imao problema ni sa zakonom ni sa policijom.

Suđenje će se nastaviti 28. marta.

Lamija Grebo