Članak

Ninković i ostali: Imunitet i pravni savjetnik

14. Marta 2017.11:55
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, Sud BiH je odgodio unakrsno ispitivanje svjedoka Obrena Petrovića i donijelo odluku da mu se dodijeli pravni savjetnik kako se ne bi izložio krivičnom gonjenju.

Odbrane Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića na prošlom ročištu zatražile su odgodu unakrsnog ispitivanja zbog saznanja da je Petroviću dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja. Ročište je odgođeno sa ciljem da se Odbranama dostavi odluka.

Na ovom ročištu, Miodrag Stojanović, koji zastupa interese Bjeloševića, kazao je da je odluka o dodijeli imuniteta potpisana 8. marta, a zahtjev za imunitet je podnesen 25. decembra. Stojanović je postavio pitanje zašto nije upozoren ako ima imunitet.

“Svjedok koji koristi imunitet, ima da odgovara na sva pitanja jer ima imunitet. (…) Nisam dobro razumio, za šta je on dobio imunitet. On za pola stvari nema imunitet. Vi, Sudsko vijeće, dovedeni ste u zabludu jer niste imali dovoljno informacija”, ustvrdio je Stojanović.

On je predložio je da se Petroviću ukaže da do 8. marta nije imao imunitet i da se svim što je rekao izložio krivičnom gonjenju. Stojanović smatra da svjedoku treba da bude dodijeljen pravni savjetnik.

Advokatica Suzana Tomanović je dodala da će tražiti izuzeće tužioca i njegovog istražitelja.

Tužilac Džermin Pašić je izjavio da se ovdje ne radi o obmani Odbrane i Sudskog vijeća. On je pojasnio da, kada je zatražio iz spisa da se dostavi odluka o imunitetu, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice je ustanovila da je nema i da postoji samo zahtjev za dodjelu.

“U svakom slučaju je to vrlo problematično za one koji su tu odluku trebali donijeti. Svjedok sebe nije inkriminisao. (…) Tužilac je vjerovao da je od 28. decembra 2015. donesena odluka, kako je rečeno tada i svjedoku”, izjavio je Pašić.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić su optuženi da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani te odvođeni u logore.

Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.

Naredno ročište je zakazano za 28. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija