Članak

Vlasenko Rade i ostali: Strah od svjedočenja

10. Marta 2017.15:04
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru da ranije iz straha nije govorio ko je učestvovao u ubistvu njegovih roditelja i komšija.

Semir Alukić, koji je svjedočenje počeo 3. marta ove godine, pojasnio je da se ne može sjetiti datuma kada je iz šume, gdje se sakrivao 1992. godine, prvi put otišao kod roditelja u naselje Barakovac kod Prijedora.

“Prvi put kad sam silazio roditeljima bili su živi. Bio sam tu dva do tri dana i vratio se nazad u selo Bešiće da se krijem. Onda nakon nekoliko dana, 5. ili 6. juna, našao sam roditelje mrtve”, pojasnio je svjedok i dodao da su s njim sve vrijeme bili brat Hamdija, te Muris Muratćehajić i Muhamed Kosuran.

Govoreći o kućama u naselju, Alukić je rekao da iz žbunja u kojem se krio nije mogao da vidi kada i na koji način su zapaljene.

Na pitanje da li je Mirsadu Ahmetćehajiću rekao ko je ubio njegove roditelje, Alukić je rekao da se ne sjeća, ali je dodao da je Mirsad to već znao “jer je vidio”.

Na prošlom ročištu, svjedok je govorio o dolasku traktora na kojem su bili Rade Vlasenko, Drago Končar te Mičika Krupljanin, te je kazao da je tom prilikom čuo vrisku, galamu i pucnjeve. Pojasnio je da je, kada je pala noć, našao mrtve Hasana i Himu Ahmetćehajić.

“Ja nikada nisam nikome rekao da su Vlasenke i Krupljanin ubili moju porodicu. Ja imam porodicu i živim u Republici Srpskoj. (…) Puno ljudi zna, a ne smije. I ja sam se bojao svjedočenja”, kazao je Alukić.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin su optuženi da su od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi. Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen.

Za optuženog Vlasenka, Alukić je ispričao da ga poznaje od prije rata, ali da se ne druži s njim i da nisu prijatelji. Pojasnio je da je vidio Vlasenka kada su ubijeni Rajifa Memić i Radifa Kurtović, ali da ne zna da li je imao kapu na glavi. Prema riječima svjedoka, optuženi je imao smeđu kosu.

Govoreći o Krupljaninu, svjedok je rekao da ne zna njegovo ime, ali da su ga svi zvali nadimkom Mičika.

“Imao je oružje, svi su imali. Imao je samo jaknu vojnu, a dole hlače. Svi su bili mješovito obučeni. Poslije rata sam viđao Mičiku, nismo imali direktne kontakte. U ta vremena nisam znao njegovo ime, znao sam da je Krupljanin”, naveo je svjedok.

Nastavak unakrsnog ispitivanja Alukića nastavit će se 17. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija