Članak

Prioritetno rješavati najsloženije predmete ratnih zločina

9. Marta 2017.16:23
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) formirat će radnu grupu za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, rečeno je na današnjoj sjednici.

Kako je pojašnjeno iz Odjela za pravna pitanja, u ovoj grupi sa radom će nastaviti dosadašnji članovi radne grupe za sukob interesa jer su smjernice te grupe već usvojene.

VSTV BiH usvojio je i prijedlog izmjena i dopuna Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima.

Prema izmjenama, planove za rješavanje zaostalih predmeta ratnih zločina okružna i kantonalna tužilaštva dostavljat će federalnom i republičkom tužilaštvu, a Tužilaštvo BiH izvještaje će dostavljati VSTV-u, koji će ih dostavljati Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Izvještavanje o realizovanim predmetima dostavljat će se na polugodišnjem i godišnjem nivou.

U izvještajima tužilaštava bit će broj riješenih predmeta, kategorizacija, ali i pojašnjenja pojedinih tužilaštava o predmetima koje nisu riješili.

Kada je u pitanju sprovođenje Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a kako je 2015. istekao rok za rješavanje najtežih predmeta, predloženo je i da se napravi izmjena u smislu da će Tužilaštvo BiH “prioritetno” rješavati najsloženije predmete.

Kako je rečeno na sjednici, izmjene su urađene zbog toga što je došlo do izmjene u načinu finansiranja projekta.

 

Džana Brkanić