Članak

Pažin i ostali: Čuvanje u kući

9. Marta 2017.16:41
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je od djevera saznala da su Mile Pažin i Mirko Raguž čuvali civile koji su se nalazili u njenoj kući tokom 1993. godine.

Fata Kaplan je posvjedočila da je stanovništvo iz njenog mjesta Plješevica kod Stoca protjerano 13. jula 1993. godine.

“Mi smo bili kući, prije nekoliko dana su pokupili muškarce. Izašla sam iz kuće i ugledala narod i vojnike HVO-a”, izjavila je svjedokinja.

Svjedokinja je ispričala da joj je tog dana ubijena kćerka i da ju je ubio Dragan Bunoza, a na pitanje Odbrane potvrdila je da je protiv njega vođen postupak na Kantonalnom sudu u Mostaru i da je osuđen na devet godina.

Istaknula je da je stanovništvo iz mjesta Plješevica vojska Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prebacila kamionima u školu “Branko Šotra” u mjestu Crnići (općina Stolac), gdje su bili deset dana. Nakon toga, kako je rekla, vraćeni su u njenu kuću, gdje su ih čuvali Mile Pažin i Mirko Raguž.

“Dva puta sam ih vidjela kada su ulazili u kuću, nisu loši bili”, kazala je svjedokinja, dodavši da joj je djever rekao o kome se radi.

Miletu Pažinu, Ivici Markoviću, Vidu Krešiću i Josipu Krešiću se sudi za nezakonita hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti u julu i augustu 1993. godine te držanje u nehumanim uslovima u objektima, gdje su fizički i psihički maltretirani. S njima je bio optužen i Mirko Raguž, koji je u međuvremenu preminuo.

Prema optužnici, sva četvorica su bila pripadnici HVO-a.

Suđenje se nastavlja 30. marta.

Albina Sorguč