Članak

Mrđa i drugi: Zatražena osuđujuća presuda

9. Marta 2017.17:16
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota zbog zločina počinjenih na području Sanskog Mosta.

Tužiteljica Olivera Đurić je u nastavku iznošenja završne riječi kazala da je iz izvedenih dokaza jasno da su optuženi počinili zločine na području Sanskog Mosta te zatražila od Sudskog vijeća da ih oglasi krivima i kazni u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada, Gorana i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta.

Osvrćući se na neke od iskaza svjedoka Tužilaštva BiH, Đurić je istakla da su bili ubjedljivi, iskreni i vjerodostojni.

Navela je da je svjedok Rufad Kuburić prepoznao Gorana i Milorada Mrđu, koje poznaje iz škole, u selu Gorice (općina Sanski Most), te rekao da su ga tukli. On je, prema Tužilaštvu BiH, optužene viđao na radnoj obavezi na Grabeži, kao i svjedok Suvad Kuburić.

Đurić je naglasila da je Odbrana prvooptuženog neke od svjedoka “maltretirala i iscrpljivala” prilikom unakrsnog ispitivanja, te ih pokušavala zbuniti. Uprkos tome, kako je kazala, svjedoci su ostajali pri onome što su govorili.

Prema Tužilaštvu BiH, Denis Velić je opisao lice koje je bilo u njegovoj sobi, i u fotoalbumu prepoznao Ranka Mrđu. On je istakao da mu je djed bio tučen, te da je čuo pucanj. Ovaj svjedok je, kako je rekla tužiteljica, naveo i da je čuo da je njegovog oca ubio Goran Mrđa.

Đurić je napomenula kako je Omer Drobić opisao da ga je udarao Goran Mrđa, te da je vidio Milorada Mrđu sa uperenom puškom. Tužiteljica je naglasila i da je Sefer Drobić potvrdio da ga je Goran Mrđa pretukao na Grabeži, te da mu je pod noge bacio bombu, koja nije eksplodirala.

Tužilaštvo se osvrnulo i na iskaz Almaza Cerića, koji je u fotoalbumu prepoznao Mileta Kokota i Gorana Mrđu kao osobe koje je vidio kod svoje kuće, te “vidio da je u njegovog oca pucao Mile Kokot”.

Đurić se osvrnula i na neke svjedoke Odbrana, te na svjedočenja optuženih Gorana i Ranka Mrđe u vlastitu korist.

“Niz kontradiktornosti i nelogičnosti čine njihove iskaze nevjerodostojnim”, rekla je ona, dodavši da je Goran Mrđa neistinito svjedočio da je od 1. do 3. maja 1993. godine bio na proslavi u Sanskom Mostu, te da Ranko Mrđa o nekim okolnostima nije govorio istinu.

Tužilaštvo je na kraju predložilo i da se usvoji imovinskopravni zahtjev oštećene.

Odbrana prvooptuženog Mrđe će svoju završu riječ iznijeti 16. marta.

Lamija Grebo