Članak

Tepić i ostali: Ubistva u Kotor-Varoši

6. Marta 2017.16:28
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši da je ispred lokalnog Doma zdravlja, gdje su zlostavljani i ubijani Hrvati i Bošnjaci, prepoznao optuženog Duška Maksimovića.

Svjedočeći putem videolinka iz Danske, Nail Fifić je kazao da je krajem juna 1992. zarobljen i odveden ka Domu zdravlja, gdje je vidio Duška Maksimovića, kojeg je poznavao odranije.

Upitan da li su se on ili Miralem Avdić pozdravili sa Maksimovićem, svjedok je odgovorio da nisu. Tužiteljica Ozrenka Nešković je konstatovala da je svjedok u istrazi naveo da je Avdić pozdravio Maksimovića, na što je svjedok ustvrdio da to nije rekao.

“Kažu mi da je Miralem na ulazu kazao: ‘Gdje si Dule?’ On mu je opsovao i rekao da je bio na osnivačkoj skupštini Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu”, objasnio je Fifić.

Tužilaštvo je prezentovalo iskaz iz istrage 2013. godine, kada je svjedok kazao da je on čuo kada je njegov rođak Miralem pozdravio Duleta, te da je nakon što su postrojeni uz zid bolnice neko od vojnika proziva Avdića i pitao ga za SDA. Svjedok je ustvrdio da je tačan njegov iskaz iz istrage.

“Tačno je i onda ga je ubio. (…) Nema ko nego Duško”, kazao je svjedok.

Nešković je svjedoku kazala da je u istrazi naveo da nije vidio ko je pucao u Miralema Avdića, što je svjedok potvrdio.

Fifić je kazao da su na lokalitetu stare bolnice zarobljeni Bošnjaci i Hrvati iz Kotora tučeni, gurani bagerom, gađani cjepanicama i da je puštan pas vučijak na njih.

“Neko je došao i naredio meni i Stipi Andriću da utovaramo na traktor leševe. Koga su ubijali, mi smo tovarili. Noć je, ne znaš ko je ko. Poznao sam među tijelima komšiju Skopljaka”, ispričao je svjedok.

Dušku Maksimoviću, Savi Tepiću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću sudi se za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim postupanjima prema Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši. Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu vještak interne medicine Senad Pešto je kazao da je svjedok Rasim Muminović sposoban za dolazak na sud i svjedočenje, te da se za svjedoka Zdravka Žutića može izjasniti za otprilike šest mjeseci, jer mora ići na katarizaciju srca. Svjedok Žutić, prema mišljenju vještaka, trenutno je u rizičnom stanju.

Odbrana Save Tepića je konstatovala da vještak nije pregledao svjedoka i da su nalazi stari dvije godine, što je Pešto potvrdio, dodavši da će nakon operacije svakako biti potrebni novi nalazi za Žutića.

Drugi vještak medicinske struke, Muhamed Ahmić, kazao je da je pregledao medicinsku dokumentaciju za svjedoka Mesuda Čauša, koji živi u Australiji. Iz nalaza proizlazi da bi dolazak u Sarajevo zbog njegovih godina, tjelesnih oboljenja i dalekog puta predstavljalo psihosocijalni stres, pa je predloženo vještačenje putem videolinka.

Suđenje se nastavlja 20. marta.

Džana Brkanić