Članak

Karagić: Od optuženog tražena pomoć

U Sudu BiH je svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Doboju rekao da je sa optuženim Slobodanom Karagićem imao korektne odnose.

Svjedok Ćazim Sarajlić je kazao da je 1992. godine dobio poziv od Kriznog štaba Doboj i rečeno mu je da će biti zaštićen i da ostane u gradu. Njegov sin, kako je pojasnio, iz stana u Doboju odveden je u zatočenički objekat, ali ga je nakon nekog vremena uspio izbaviti.

“Što se tiče Karage, naši odnosi su korektni bili. Ja nemam riječi da kažem loše (…) Kada je moj sin Reuf odveden, on nema ništa s tim. On nije učestvovao u tome i ja nisam tražio od Karage da mi pomogne”, ispričao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Slobodana Karagića zvanog Karaga za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Drugi svjedok Reuf Sarajlić je rekao da je u maju 1992. godine odveden u diskoteku u Doboju, gdje je bio oko deset dana. Nakon toga, kako je pojasnio, prebačen je u vojne hangare iza tvornice “Bosanka”.

Prema njegovom svjedočenju, optuženog Karagića je jedne prilike vidio u hangaru, kada se pojavio u maskirnoj uniformi.

“Držao je neki notes. Svi su nešto tražili od njega. Ja sam se njemu obratio da pomogne jer su uslovi bili teški”, kazao je svjedok.

Sarajlić je pojasnio da je Karagić tada napravio spisak i otišao, istaknuvši da nikoga nije izveo i da mu nije tražio zlato ili novac.

Nedeljko Đekanović je rekao da je početkom rata 1992. bio u radnoj obavezi u Crvenom krstu i da Karagića poznaje od prije rata, ali da se nisu družili. Posvjedočio je da je Karagić jedne prilike došao kod njega i kazao da pet do šest dana ljudi u vojnom hangaru ništa nisu jeli.

Svjedok tvrdi da mu je Karagić dao cedulju na kojoj je bilo desetak imena i “rekao da je dam predsjedniku Crvenog krsta”.

“Tu sam vidio imena – od kolegice Refije Tešnjak je muž bio na spisku. Refija mi je rekla da će ići s nama gore ako se hrana bude nosila”, izjavio je on.

Pojasnio je da su odnijeli hranu zatvorenicima, ali da im nije bio dozvoljen ulazak. Kolegici Refiji, kako je dodao, dozvoljeno je da vidi muža kad se vratio s radne obaveze.

Suđenje se nastavlja 13. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija