Članak

Akeljić i ostali: Sposoban da svjedoči

6. Marta 2017.13:29
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Vitezu, vještak je kazao da je svjedok “A” sposoban da svjedoči i da to neće uticati na njegovo zdravlje.

Omer Čemalović, vještak medicinske struke, na osnovu pregleda i medicinske dokumentacije utvrdio je da svjedok “A” boluje od hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) koji se odslikava uglavnom u znacima potištenosti, depresiji te čestim pojavljivanjima traumatičnih slika iz rata.

“To mi zovemo ‘flashback’, a to znači da se kod pacijenata javljaju određene slike nekog traumatičnog događaja, u ovom slučaju događaja iz rata. Svjedok ‘A’ od 1995. godine ima medicinsku dokumentaciju i od tada je na lijekovima”, rekao je Čemalović.

Prema mišljenju vještaka, svjedočenje će uticati na duševno i emotivno stanje pacijenta, ali neće biti narušeno njegovo psihičko zdravlje.

Vještak je utvrdio da je svjedok “A” sposoban da učestvuje i da prisustvuje suđenju, ali i da za isto nije motivisan i zainteresovan.

Za psihičko i fizičko zlostavljanje zatvorenika u objektu “Crna kuća” u Kruščici, Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića. Oni su optuženi da su od jula do novembra 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Akeljić je optužen kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a Haskić, Bilal, Patković i Đelilović kao bivši pripadnici ove jedinice.

Na današnjem suđenju Tužilaštvo BiH je uvelo set od 45 materijalnih dokaza, na koje Odbrane nisu imale prigovor.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart, kada će Tužilaštvo BiH unijeti preostale materijalne dokaze te ispitati svjedoka “A”.

Dragana Erjavec