Članak

Kraljević i ostali: Dodatno vrijeme za materijalne dokaze

16. Februara 2017.13:46
Suđenje za zločine počinjene u Ljubuškom odgođeno je kako bi se stranke mogle dogovoriti, te detaljnije izjasniti u vezi sa materijalnim dokazima Tužilaštva BiH.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović je kazala da će ročište odgoditi za sedam dana, kako bi svi imali priliku da još jednom prelistaju i izjasne se o dokazima.

Materijalni dokazi Tužilaštva trebali su biti uloženi na suđenju Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Slavku Skenderu, Stojanu Odaku, Vice Bebeku, Vinku Radišiću i Draganu Milošu.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje će se nastaviti 23. februara.

Lamija Grebo