Članak

Šišić i ostali: Zbog nevjerodostojnih svjedoka osloboditi Drakovca

14. Februara 2017.16:36
Odbrana je u završnoj riječi zatražila od Suda BiH da Emira Drakovca oslobodi optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Rogatice i Foče.

Analizirajući dokaze Tužilaštva BiH, branilac Fahrija Karkin je kazao da je ključni svjedok ST-1 u istrazi davao mnogo različitih iskaza, što govori “da sa svjedokom nešto nije uredu”.

Karkin je podsjetio da je ovaj svjedok prvi put spominjao događaj u selu Vratsalići (općina Rogatica) u iskazu datom u jesen 2012. godine. Tada je, kako je naveo branilac, kazao da je u selu Vratsalići Emir Drakovac hicem iz puškomitraljeza ubio starca Miloša Kovačevića, a potom mu odsjekao glavu i polni organ, koje je odnio na ulaz u selo i nabio na kolac, stavivši organ u usta.

Branilac je kazao da je ST-1 na suđenju promijenio iskaz i naveo da je neko pucao, a da je potom odsjecanje glave učinio Drakovac, uz pomoć još dvojice vojnika.

Odbrana se osvrnula i na iskaz svjedoka ST-2, koji je kazao da je vidio tijelo. Prema riječima Karkina, tužilac je uradio nešto što nikako nije smio, pokazao svjedoku centralni dokaz – videosnimak tijela ubijenog Kovačevića, nakon čega je svjedok radikalno promijenio iskaz.

“Svjedok izjavljuje da je vidio tijelo u štali, što je plod snimka sa mjesta gdje je leš prenesen kada je vršen uviđaj”, rekao je Karkin.

Svi drugi svjedoci Tužilaštva su, prema mišljenju Odbrane, opovrgli svjedoka ST-2.

“Također, ljudi koje je naveo kao očevidce su ili opovrgli da je on bio u selu ili da su oni bili uopće. (…) Ističem da je svjedok kazao da ranije nije spomenuo događaj u Vratsalićima da se njemu ne pripiše i jer se bojao kolektivne odgovornosti”, naglasio je Karkin.

On je kazao da je Tužilaštvo imalo dva zaštićena svjedoka sa različitim izjavama, a da su “kvalitet i kvantitet dokaza na strani Odbrane”. Karkin je podsjetio da su svjedoci Odbrane kazali da u selu nisu zatekli ni civile niti tijela, te da nisu tačni iskazi zaštićenih svjedoka Tužilaštva.

Kada je riječ o mučenju zarobljenika Vojske Republike Srpske (VRS) u selu Zebina Šuma (općina Foča), Odbrana je podsjetila na rješenje Suda BiH kojim ukida sličnu tačku optužnice, u kojoj je riječ o ubistvu pripadnika Armije BiH (ABiH), na što je tužilac Mirza Hukeljić prigovorio. Karkin je kazao da je Sud tu tačku odbio, jer dokazi ne odgovaraju optužnici, što je slučaj i sa mučenjem vojnika VRS-a.

Karkin je kazao da je ova tačka, kao i prethodne tačke optužnice stereotipna, te da tužilac uopće ne postavlja pitanje “šta dalje bi sa nepoznatim zarobljenikom”.

“To je zato, jer ne vjeruje svojim svjedocima”, smatra Karkin, dodavši da je Odbrana izvela brojne vjerodostojne svjedoke na okolnosti ove tačke optužnice.

“Ne ostaje mi drugo, nego da predložim da mog klijenta, Emira Drakovca, oslobodite optužbe”, rekao je Karkin.

On se ranije pridružio Odbranama Tarika i Muhameda Šišića, te Aziza Šuše u završnim riječima koje se tiču dijela optužnice za ubistva civila u Kukavicama.

Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 28. februar.

Džana Brkanić