Članak

Sakoč: “On je to uradio”

10. Februara 2017.13:28
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Počitelju, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je T.

Č. početkom jula 1992. godine dovedena u logor Dretelj (općina Čapljina) sva modra i izgrebana.

Dodatna svjedokinja Tužilaštva, koja je dala iskaz pod pseudonimom “A”, navela je da je u maju 1992. godine dovedena u logor Dretelj, gdje je bilo tuče, silovanja, izgladnjivanja te fizičkog i psihičkog maltretiranja.

U julu 1992. godine, kako je kazala, dovedena je grupa žena iz Mostara i Čapljine, uključujući i T.Č.

“Samo su jedan dan otvorili vrata i ubacili ženu koju smo mi znale – T.Č. Znala sam o kome se radi. To je bilo u prvoj polovini jula, od 10. do 15. jula. Samo su se vrata otvorila i uveli su je. Žena je stala k'o ukopana. Bila je sva modra, izgrebana. Na desnoj potkoljenici je imala razderotinu. Po licu izgrebana, roba poderana, izgužvana…”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da je T.Č. sjela skrštenih nogu i tako provela cijeli dan. Svjedokinja “A” je rekla da T.Č. nije htjela pričati, ali da su žene mogle pretpostaviti šta joj se dogodilo.

Prema riječima svjedokinje, T.Č nije govorila ko ju je tukao, ali je spominjala da su joj majka i tetka ostale u kući. Kasnije su od stražara saznale da su one ubijene.

Svjedokinja je kazala da su joj poslije rata dolazili istražioci američkog FBI-a i ispitivali je o slučaju Edina Sakoča i T.Č. Tada je saznala da su oni povezani. Dodala je da je posljednji put vidjela T.Č. u periodu kada su mediji počeli pisati o hapšenju Sakoča u Americi.

“Tada mi je rekla: ‘Dođe i moj na red.’ Ja sam je pitala: ‘Je li to tvoj?’, a ona mi je rekla da jeste, ‘on je taj što je to uradio’. Da je silovana mi smo znale, ali nismo znali ko. Znali smo po njenom ponašanju”, ispričala je “A”.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine, sa osobom zvanom Boban, iz kuće porodice Đurašković u Počitelju odveo T.Č. Prema optužnici, Sakoč je T.Č. počeo daviti i tući je konopcem, a potom ju je silovao.

U optužnici se navodi da su se oni vratili 10. jula, oko tri sata iza ponoći, i da je Boban u kući Đuraškovića ubio dvije osobe.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja “A” je kazala da je poznavala Sakoča iz sela, ali da s njim nije komunicirala.

Završne riječi Tužilaštva BiH su zakazane za 24. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija