Članak

Planojević: Zbog dobacivanja svjedoku udaljen iz sudnice

9. Februara 2017.16:58
Prvi svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi Brane Planojević odveo Himzu Brankovića iz barake “Rasadnik” (općina Rogatica), u kojoj je bio zatvoren, kako bi ga ispitao upravnik, ali se odvedeni više nije vratio.

Zbog dobacivanja svjedoku optuženi je udaljen iz sudnice.

Nusret Kepeš je svjedočio da je u “Rasadniku” bio zatvoren zajedno s Brankovićem. U martu ili aprilu 1993. godine, ispričao je svjedok, došao je Planojević i pozvao Brankovića govoreći da upravnik hoće da ga ispita.

“Branković je krenuo da obuče kožnu jaknu, ali mu je Planojević rekao da mu neće trebati”, kazao je Kepeš, istaknuvši da je zaključio da Brankoviću jakna neće trebati ili zbog toga što je toplo ili što ga neće više vratiti.

Prema svjedočenju, Kepeš je od drugih zatvorenika čuo da je Branković ukopan, ali mu nisu govorili u kakvom je stanju bilo njegovo tijelo.

Tužilaštvo BiH je optužilo Planojevića da je u martu 1993. u dva različita navrata izveo dvojicu zatvorenika iz zatočeničkih prostorija. Kako je navedeno, jednog je tukao, nakon čega je nastupila smrt, dok je drugog ubio pucajući iz vatrenog oružja.

Kao bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), Planojeviću se, prema optužnici, na teret stavljaju ubistva, mučenja te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik”. Optužen je da je bio zamjenik upravnika u “Rasadniku” i stražar.

Kepeš je rekao da je upravnik “Rasadnika” Vinko Bojić doveo Planojevića za svog zamjenika. Prije Bojića, prema svjedoku, u “Rasadniku” nije bilo nikakvih problema.

Svjedok je kazao da je u “Rasadniku” bio zatvoren 18 mjeseci, pojasnivši kako je 29. novembra 1992. godine “bio sav polomljen”. Kako je rekao, iz prostorije ga je izveo Vinko Bojić govoreći mu da ima “oraha u džepovima”.

Odveden je u prostoriju u kojoj je, kako je opisao, vidio da sa “Ćamila i Šemse pada znoj”.

“Nenad Veljović govori: ‘Fataj mušice na jednoj nozi.’ Onda je počelo udaranje”, izjavio je svjedok, dodavši da su ga udarali Vinko Bojić i Nenad Veljović, te da je izgubio svijest i neko ga je donio u spavaonu.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da je Vinko Bojić tukao svoje stražare, potvrdivši i da je Planojevića suspendovao na tri dana zbog nasilja nad ženama.

Dio suđenja je bio zatvoren za javnost zbog zaštite intimnog života jedne svjedokinje.

Svjedok je rekao i da njega lično nije zlostavljao optuženi Planojević, kojeg poznaje odranije.

Nakon što je tokom unakrsnog ispitivanja više puta dobacivao svjedoku, Sudsko vijeće je naredilo da se optuženi izvede iz sudnice. Suđenje je nastavljeno bez optuženog, uz prisustvo njegove braniteljice Zorane Čarkić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar.

Albina Sorguč